El cas del robatori de l'Arqueta de Sant Martirià de Banyoles continua obert i amb novetats destacades. Aquest matí s'ha presentat a la seu del Bisbat de Girona dues de les set figures pendents de localitzar per tal de completar les 28 peces que conformen l'Arqueta, ubicada actualment al Monestir de Sant Esteve de la capital del Pla de l'Estany. L'advocat gironí Carles Mascort, encarregat de la investigació en curs, ha explicat que les troballes es van realitzar el passat mes de gener. En primer lloc, es va localitzar la figura de Santa Anna a un antiquari de Brussel·les i, amb menys de quinze dies, es va notificar la presència de Sant Cristòfol a un antiquari de Londres. Ambdós centres no sabien res del robatori de l'obra d'art gòtica datada del segle XV per part de la banda d'Erik El Belga el 1980. L'objectiu és poder presentar les dues troballes als ciutadans de Banyoles en el marc de la Festa Major aquest dissabte. Les peces seran transportades a Madrid cap a finals d'any per tal de ser restaurades i poder-les incorporar altra vegada a l'Arqueta.

El Bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, ha estat l'encarregat d'obrir la presentació de les dues noves troballes de la polèmica Arqueta de Banyoles que la banda d'Erik El Belga va robar fa uns 40 anys, considerat com un dels espolis d'art més rellevants de Catalunya. El Bisbe Pardo ha fet una breu introducció de l'Arqueta, una relíquia gòtica de mitjans segle XV de plata i fusta que conserva les relíquies de Sant Martirià que actualment es troba restaurada des de 2010 al Monestir de Sant Esteve de Banyoles. Entre el 2005 i el 2009-2010 es van recuperar 21 de les 28 peces robades, a l'espera d'aconseguir més pistes per continuar la investigació. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha assegurat que "han transcorregut uns set anys per tornar a trobar pistes en dos ciutats estrangeres, Brussel·les i Londres, i possiblement les figures que falten estan en diferents mans". El batlle ha afegit que "no ens resignem i lluitarem fins a trobar-les totes", avançant que la intenció és poder presentar les dues peces als banyolins i banyolines aquest dissabte 20 d'octubre per les festes de Sant Martirià.

L'advocat gironí Carles Mascort ha viscut el procés de recuperació de les peces de l'Arqueta en primera persona des de fa anys. En el marc de la roda de premsa, l'expert ha fet un recordatori de tots els passos que s'han anat seguint per desfilar el cas des dels anys vuitanta, sobretot a partir de 1997 en què la medievalista Francesca Espanyol va localitzar dues peces a punt de ser subhastades a Londres per la casa Sotheby's. Mascort ha detallat que "gràcies als contactes obtinguts fins al moment, es van anar teixint un conjunt de referències que es van cristal·litzar el gener passat, moment en què es va concretar la possible localització d'una de les peces a Brussel·les". Es tractava de Santa Anna, anomenada trinitària perquè engloba tres personatges: Anna, mare de Maria, la mare de Déu i el nen Jesús als seus braços. Paral·lelament, en menys de dues setmanes va arribar la notícia d'una nova troballa a un antiquari de Londres que corresponia a la peça de Sant Cristòfol. Els dos sants van venir cap a Catalunya entre el març i l'abril a partir d'un sistema de compra i negociació "fructífer", considera l'advocat.

Propers passos

Mascort ha avançat que després de la presentació oficial d'aquest dissabte, el proper pas és començar la restauració de les dues figures -malgrat que estan en força bon estat- a Madrid cap a finals d'any. A diferència de la restauració de les 21 peces que es va fer a la capital estatal sobre la mateixa Arqueta, en aquest cas es traslladaran només les dues estatuetes i després d'un mes aproximadament, aquestes es podran tornar a incorporar a l'obra gòtica del monestir banyolí. L'advocat ha confessat que s'ensumen noves pistes per tal de trobar les cinc peces restants, però encara no hi ha cap direcció presa.

Els tres portaveus, el Bisbe Pardo, l'alcalde i l'advocat, han coincidit en mantenir la discreció en tot moment per no interrompre els camins de la investigació que es mantenen oberts. Mascort ha afirmat que el delinqüent Erik el Belga va estar uns anys a la presó però va arribar a un acord amb el Govern per tal de sortir si a canvi propiciava informació de les múltiples peces que havia robat i venut al mercat. Actualment, el lladre es troba a la Costa del Sol, a Màlaga i, a tall de curiositat, se li ha atorgat el seu nom a una sala d'art del municipi on resideix.