Les dues entitats que distribueixen les ajudes alimentàries de la Unió Europea a Girona, la Creu Roja i el Banc dels Aliments, han començat a repartir aquesta setmana 658.225 quilos de menjar entre 73 organitzacions que ajuden a persones vulnerables. Es preveu que aquestes aportacions arribin a més de 32.700 gironins amb dificultats econòmiques.

Dilluns es va posar en marxa la segona fase del programa 2018 d’Ajuda Alimentària, que el Fons d’Ajuda Europea per a les persones Desafavorides (FEAD) finança en un 85% i el pressupost de l’Estat en el 15% restant.

A Catalunya, la distribució va a càrrec de la Fundació del Banc dels Aliments i de la Creu Roja. Aquesta última entitat repartirà 345.225 quilos de menjar entre 33 associacions que treballen arreu de les comarques gironines, tot beneficiant a més de 15.400 pesones.

Des del magatzem nou per primer cop

Pel que fa al Banc dels Aliments, el seu president, Frederic Gómez Pardo, va explicar que dilluns van posar en marxa la distribució de 313 tones entre 40 col·lectius que arriben a 17.324 ciutadans vulnerables.

Per primera vegada, l’ampliació de les instal·lacions permet a l’entitat repartir aquest gran volum de menjar des del seu magatzem nou, que va inaugurar al maig tot coincidint amb el seu 30è aniversari.

Cistella de menjar

El programa europeu d’ajuda alimentària se centra en productes bàsics, de llarga durada, especialment nutritius i fàcils de transportar i emmagatzemar. Les aportacions es concreten en lots de menjar amb arròs blanc, mongetes cuites i tendres en conserva, llet UHT, tonyina en conserva, pasta alimentària, tomàquet fregit, galetes, fruita en almívar lleuger, cacau soluble, potets infantils de fruita i de pollastre, cereals infantils, llet de continuació en pols i oli d’oliva.

La tria d’aliments s’ha fet amb la col·laboració de la Federació del Bancs dels Aliments, la Creu Roja i experts en nutrició dels ministeris implicats.