L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va reclamar ahir al jutge Fernando Andreu que processi també pels setze assassinats del 17 d'agost a Catalunya dos dels tres presumptes terroristes, Driss Oukabir i Mohammad Houli Chemlal, els quals va processar la setmana passada per integració en organització terrorista, temptativa d'estralls i dipòsit d'explosius. L'associació ha fet aquesta petició al jutge de l'Audiència Nacional en un recurs, en entendre que en l'acte de processament va haver de vincular directament aquests processats amb els atemptats perquè, malgrat que no hi van tenir una participació directa, coneixien els preparatius de la cèl·lula per cometre actes terroristes.

Segons fonts de l'AVT, els advocats de l'associació consideren crucial processar aquests dos imputats també per les setze morts en els atemptats a la Rambla i a Cambrils per poder-los acusar per això en el judici i que no puguin al·legar indefensió.

Andreu no els va processar pels setze morts i 140 ferits als dos atemptats perquè els autors materials van ser abatuts pels Mossos, si bé els imputa, en grau de temptativa, els plans de la cèl·lula de fer «un o diversos atemptats de grans dimensions» a Catalunya en llocs emblemàtics com la Sagrada Família.

L'AVT considera que Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta de l'atemptat de la Rambla, i Houli Chemlal, ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar, si bé no van tenir una actuació directa en els atemptats, van poder preveure allò que els altres membres de la cèl·lula de Ripoll van fer el 17A. Segons el seu parer, tots dos tenien assumit que es cometrien atemptats i per això no es pot descartar que tinguessin coneixement del que succeiria.

Per això, afegeixen les fonts, no és necessari conèixer que es realitzaria aquell acte terrorista en concret, atès que el que sí existia era «un acord de voluntats» per cometre atemptats i, per tant, se'ls pot acusar com a copartícips.

Segons l'AVT, «aquell debat» ha de plantejar-se en el judici i no abans i per això han recorregut en reforma l'acte de processament, que en ser acusació popular no poden recórrer en apel·lació davant la sala penal. Per tant, si Andreu rebutja el recurs, la següent opció que quedaria a l'AVT és demanar directament a la sala penal que revoqui l'acte de processament i que obligui l'instructor a processar aquests dos imputats també com a responsables dels assassinats.

El jutge va processar Oukabir i Houli Chemlal com a membres de la cèl·lula gihadista de Ripoll i Said Ben Iazza, qui va facilitar la seva documentació als autors de la massacre per comprar els components necessaris per fabricar l'explosiu conegut com «la mare de Satan», per col·laboració amb organització terrorista.

Atacs de «grans dimensions»

Segons l'acte de processament, la cèl·lula planejava atemptats de «grans dimensions» a llocs emblemàtics com la Sagrada Família, però també, segons les «nombroses fotografies» que guardaven, al Camp Nou, la Torre Agbar a Barcelona, i, fins i tot, la Torre Eiffel.

Segons l'acte, tres mesos abans dels atacs els terroristes van començar a comprar material per fabricar explosius, arribant a acumular entre 200 i 500 quilos d'explosius, a més de 104 bombones de butà i 19 artefactes casolans.