Les restes de l'huracà Leslie, que va arribar a Catalunya en forma de tempesta posttropical, va mantenir les comarques gironines en màxima alerta. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Girona va ser la demarcació que va acumular més pluja durant el diumenge i el dilluns. Destaquen els 207 litres per metre quadrat que van caure a Viladrau i les precipitacions en diversos observatoris del Ripollès: 185,8 a Ulldeter, 167,1 a Molló o 142,9 a Núria. En el primer dels casos, la quantitat registrada entre diumenge i dilluns al matí va ser excepcional, amb precedents en episodis relativament recents en aquesta mateixa ubicació a 953 m d'altitud, que recull molta aigua en aquesta mena de situacions.

De fet, un gran nombre d'observatoris gironins van acumular precipitacions superiors als 100 litres per metre quadrat, com és el cas de Beget (135), Sant Pau de Segúries (132,8), Fornells de la Selva (129,6), Santa Coloma de Farners (126,8) o Planoles (112).

Difícil accés a Espinelves

Un dels punts que va registrar més dificultats ahir al matí va ser la localitat d'Espinelves, on els més de 200 litres que van caure la nit del dilluns van deixar el municipi osonenc semiincomunicat. Segons va explicar a l'ACN l'alcalde en funcions, el regidor Eduard Díaz Manso, «només es podia entrar i sortir per la zona oest del municipi i exclusivament turismes» en una «de les pitjors tempestes que recorda el municipi». Per tot això, els operaris van estar treballant en la neteja de les carreteres GI-544 i GIV-5441.

Paral·lelament, des de Protecció Civil es va demanar extremar la precaució després que les intenses pluges fessin augmentar les capçaleres dels rius. El subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Sergi Delgado, va posar el focus a la part baixa del Ter, a l'entorn de Girona. Delgado va afegir que el 112 havia rebut més de 1.600 trucades en tot Catalunya.

Arbres arrancats

També en aquest cas al centre d'aquesta ciutat, el temporal va tirar per terra un dels arbres de grans dimensions que hi havia al parc Central. Es tracta d'un dels pollancres que havia aconseguit sobreviure a les obres de reurbanització del parc Central i els treballs d'Adif fruit de l'arribada del TAV. L'arbre estava en una zona verda a tocar del carrer Bisbe Sivilla i la Punxa. Ahir al matí, quan els veïns i vianants es van despertar, el van trobar arrancat a terra, arrels incloses, i tombat ocupant una gran peça de zona verda. La tempesta va tirar a terra arbres en altres punts com al carrer Santa Eugènia, el Joan Maragall o el Mariano Montorro, entre d'altres, segons fonts municipals.

En el cas de les zones costaneres, el pas de l'huracà es va fer notar en forma de temporal marítim amb onades que van oscil·lar entre els 3 i els 4 metres, per exemple a la boia de Begur.

Cases inundades

Tot i que durant les primeres hores de la jornada el temporal va afluixar considerablement, durant la tarda van continuar descarregant ruixats a l'interior del quadrant nord-est de les comarques gironines. Alguns ho van fer amb molta intensitat, com és el cas d'Anglès, on es van acumular més de 22 litres en 30 minuts. En el cas de Santa Coloma de Farners, els Bombers i Protecció Cicil van haver d'actuar a Santa Coloma Residencial, ajudant els veïns que els entrava aigua a casa. Els cossos d'emergència van utilitzar les bombes per retirar les acumulacions d'aigua que posaven en perill pertinences i vehicles a les propietats.