L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha respost als ajuntaments del Ripollès que actualment no té cap sol·licitud per netejar lleres de rius a la comarca que estigui pendent d'autoritzar. L'ACA assegura que, cada cop que se'n rep una, se li dona sortida de manera "àgil" i recorda que, de fet, entre aquest 2018 i l'any passat, ha donat el vistiplau a set sol·licituds que se li van fer arribar des del Ripollès. A més, l'Agència subratlla que en el marc de l'actual programa de manteniment i conservació de lleres s'han dut a terme cinc actuacions a la comarca (totes, a Campdevànol i Ripoll). L'ACA també avança que aquest novembre el seu Consell d'Administració preveu aprovar un nou programa, que doblarà el pressupost de l'anterior. Es passarà d'1,3 MEUR a 2,5.

L'ACA ha respost aquesta tarda les crítiques que li han plogut des del Consell Comarcal del Ripollès arran de l'episodi d'aiguats que va provocar diversos talls de carreteres i va negar baixos i magatzems a Ribes de Freser. El president del Consell, Joan Manso, ha pressionat l'Agència reclamant-li que atorgui un permís especial que permeti netejar les lleres dels rius de la comarca després del temporal.

Segons Manso, els ajuntaments tenen "moltes dificultats" per aconseguir aquestes autoritzacions. Per això, el president li ha demanat un permís "global" i urgent, que permeti retirar els arbres caiguts i el brancam que s'acumula als cursos dels rius (com el Freser o el Ter) i rieres de la comarca.

L'ACA, però, assegura que actualment a la comarca no hi ha cap sol·licitud per netejar lleres que estigui pendent d'autoritzar. És més, assegura que cada cop que en reben una, se li "dona prioritat" i la resposta es tramita "de manera àgil".

Sense anar més lluny, l'Agència recorda que entre aquest any i el passat s'han autoritzat set actuacions de manteniment i conservació de lleres al Ripollès. En concret, a Llanars, Campdevànol, Sant Pau de Seguries, Setcases i Sant Joan de les Abadesses.

En paral·lel, en el marc de l'actual programa de manteniment i conservació de lleres (corresponent al període 2017-2018) s'han dut a terme cinc actuacions a Campdevànol i Ripoll. Aquest programa, que s'estén a les conques internes de tot Catalunya, ha rebut una inversió d'1,3 MEUR.

2,5 MEUR per al nou programa

L'ACA ja avança que, aquest novembre, el Consell d'Administració de l'Agència preveu aprovar un nou programa de manteniment de lleres, que doblarà la inversió de l'anterior. S'hi destinaran 2,5 MEUR. "Des de la comarca del Ripollès s'han inclòs vuit actuacions, de les quals se n'analitzarà la seva viabilitat d'acord amb els requisits de la convocatòria", subratlla l'ACA en un comunicat.

Per últim, l'Agència parla específicament del cas de Molló. El vicepresident del Consell, Josep Coma, que també és l'alcalde d'aquest poble, ha criticat aquest matí que feia sis mesos que havien demanat a l'Agència que netegés alguns trams del riu Ritort on s'hi acumulaven arbres, però que no havien rebut cap resposta.

L'ACA assegura, però, que després que l'Ajuntament els demanés que retiressin els arbres morts (això, entre els mesos d'abril i maig) es va fer una inspecció a la zona i es va veure que aquells "que suposaven un perill per garantir la circulació de l'aigua ja s'havien retirat". Tot i això, l'Agència s'obre a tornar a fer una visita a la zona "i determinar quines accions seria necessari fer".

Aquí un vídeo d'ahir a Ribes de Freser:

Per aquest motiu demanen una especial comprensió i que atorguin una "autorització global" que arribi de forma urgent. Segons Manso, aquest és un pas necessari per tornar "a la normalitat", després de l'acumulació d'arbres en diversos ponts en els municipis de la comarca per culpa de les riuades provocades pel temporal.