El degoteig constant de menors migrants que arriben a les comarques de Girona continua superant la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies al qual pertany. «No donem l'abast», va afirmar ahir la directora territorial de la Conselleria, Marta Casacuberta, en ser preguntada per l'últim episodi de joves dormint en una comissaria dels Mossos d'Esquadra.

Dijous, vigília del 12 d'octubre, quatre nois amb edats que podrien anar dels 12 als 16 anys van passar la nit a les instal·lacions policials de Vista Alegre, a Girona, una situació que es va repetint des de l'estiu i que porta els sindicats policials a criticar la gestió de la Generalitat. Dos d'aquests menors hi van dormir durant tot el pont, fins diumenge.

Davant d'aquest últim cas, Casacuberta (a qui Diari de Girona va entrevistar el 8 d'octubre, arran de la manca de places per a menors desemparats) es va remetre als esforços del Govern per trobar espais on obrir places per acollir els Menors Estrangers No Acompanyats (MENA), que arriben des de fa mesos.

Més places en les properes setmanes

Tot i que no va concretar de quins llocs es tracten ni de quina entitat o administració els han ofert, la directora territorial de Treball, Afers Socials i Famílies va informar que «d'aquí a unes setmanes» Girona potser disposarà de més espais per a menors desemparats, ja que el seu Departament ha rebut «un parell de propostes que s'han d'adequar»; és a dir, equipaments que cal habilitar perquè puguin oferir un allotjament tutelat correcte. Fa setmanes, la Conselleria va fer una crida a la col·laboració dels ajuntaments, els consells comarcals, l'Església, les empreses que gestionen cases de colònies o de qualsevol altre col·lectiu que pugui aportar llocs adequats per atendre aquests joves immigrants que viatgen sense cap adult.

En relació a l'últim grup de menors que ha dormit en dependències policials de Girona, Casacuberta va apuntar que «és molt difícil determinar-ne l'edat» i va explicar que el procediment habitual és que els Mossos d'Esquadra truquin a una unitat central que disposa d'una visió general dels llocs i les vacants. Aquestes últimes són insuficients, tal com va reconèixer la titular d'Afers Socials, qui va insistir que «estem buscant més places perquè no donem l'abast, en creem i els joves hi van arribant».

Per aquest motiu, l'administració no aconsegueix atendre tota la demanda; una situació que, tal com va subratllar, s'allargarà «fins que trobem l'equilibri». Per assolir aquest propòsit, Marta Casacuberta va incidir en què el seu Departament intenta «planificar al màxim, de la manera més coherent possible, distribuint les places pel territori de manera equitativa i en unes condicions que siguin les més òptimes».