El regidor de Promoció Municipal Estanis Vayreda ha explicat que veïns, entitats i l'Ajuntament d'Olot han arribat a un principi d'acord per canviar el pla d'usos del Firal. El nou pla permetria cuinar al Firal i fer-hi àpats pagant una fiança que garantís deixar-ho tot net. També hi ha la intenció de deixar fer-hi dos actes nocturns que arribin fins més enllà de les 2 de la matinada.

Aprovat per l'Ajuntament el gener del 2015, el pla actual limita l'horari de les activitats nocturnes, prohibeix els dinars i els sopars nocturns i el seguiment d'esdeveniments esportius amb pantalla gegant.

Això no obstant, segons Vayreda, el final de la reforma del Firal ha injectat molt més espai al passeig, cosa que permet proposar en un pla d'usos més permissiu que sigui al gust dels veïns i de les entitats que volen organitzar actes al Firal.

Segons Vayreda, en la reunió entre representants d'entitats, veïns i de l'Ajuntament que va tenir lloc el dia 4 d'octubre, els assistents van coincidir en l'opinió d'un canvi en el pla d'usos vigent. «Tothom va veure que l'espai actual dona l'oportunitat de plantejar canvis», ha dit Vayreda.

Sobre la base de l'acord del 4 d'octubre, segons ha explicat, els tècnics municipals han començat la redacció d'un nou pla. El treball dels tècnics serà presentat als veïns i les entitats i, si hi estan d'acord, l'Ajuntament el presentarà als grups polítics amb representació al ple.

Vayreda ha indicat que la intenció és fer arribar el pla a la sala de plens amb el màxim consens possible.

Amb consens, també va ser aprovat el pla del gener del 2015, quan va tenir lloc una aprovació per unanimitat. El pla aprovat limitava els horaris fins a una hora de la nit i prohibia cuinar. L'argument de l'aprovació va ser que els veïns del Firal tenen el mateix dret al descans que la resta de ciutadans. Llavors, l'equip de govern de CiU va considerar que la major part dels actes nocturns de les Festes del Tura tenen lloc al Firal.

Això no obstant, una vintena d'entitats van presentar al·legacions a la limitació horària de les activitats i la prohibició de cuinar-hi. Llavors, sense representació al ple, la CUP es va comprometre a derogar el pla si aconseguia majoria suficient en les eleccions del maig del 2015. Van passar de no tenir representació a obtenir 3 regidors, però els va ser insuficient.

A partir del juny del 2016, el Firal es va convertir en el centre del debat ciutadà per motiu del procés participatiu per decidir la imatge aconseguida amb la reforma tot just acabada.

Quan l'avanç de les obres va mostrar l'espai actual sobretot al Firal Petit, la unió entre el Firal i el Firalet, l'equip de govern de PDeCAT-DC va tornar a obrir les negociacions entre veïns i entitats.

Segons ha explicat Vayreda, l'equip de govern sempre ha estat conscient que l'aprovació del 2015 no va satisfer tothom i han treballat per corregir-ho. Ha explicat que la voluntat de satisfer les dues parts està molt pròxima a aconseguir-se.