El balanç que fa la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) -que es presenta com l'organització més representativa a les administracions públiques- sobre l'evolució de les agressions a treballadors per part d'interns de la presó de Puig de les Basses, a Figueres, entre els mesos de gener i agost, és «preocupant». En aquest període de temps, segons el sindicat, s'han comptabilitzat 24 agressions a funcionaris -vint més que de gener a agost del 2017-, quatre de greus -tres més- i 20 de lleus -17 més que l'any passat. Juntament amb les presons de Brians 1 i 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) i de Joves, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), el centre penitenciari de Figueres és on més han crescut les agressions en relació amb l'any passat.

Les estadístiques del Puig de les Basses, sostenen des de CSIF, organització majoritària a les presons, constitueixen una evidència més que «el sistema penitenciari català pateix un dèficit extrem de personal», un problema que persisteix «sense que l'administració» l'entomi: «des de fa deu anys no hi ha oposicions per a llocs base de vigilància penitenciària», es queixa el sindicat.

Entre els «més conflictius»

Coneguts els números -«que no contemplen tota la casuística d'agressions», de manera que les xifres «reals», sosté CSIF, podrien ser encara més negatives-, el sindicat de funcionaris situa el Puig de les Basses entre els centres «més conflictius» de Catalunya, juntament amb Brians 1 i 2, Quatre Camins (la Roca del Vallès) i Joves. Per a «tots aquells que neguen que hi ha un problema», CSIF recorda a la Generalitat que «negar la realitat» aboca a «enganyar-se un mateix» i demostra «incapacitat per canviar-la». En el conjunt de les presons catalanes les agressions greus a funcionaris han augmentat un 21,4%, les lleus, un 34,2% i, les temptatives, un 2,4%, segons les dades recopilades pel sindicat.