La Festa Major de Sant Martirià continuarà recuperant activitats de l'antiga cultura popular de la ciutat. En aquesta edició de la festa, que arrenca avui i s'allargarà fins al dilluns, el Drac de Banyoles hi tindrà un clar protagonisme, però també es podran tornar a veure antigues tradicions com el Ball de Passada o la figura de la Tabalera, que anunciarà els actes més importants de la Festa Major. Per Sant Martirià, s'instal·larà de nou l'envelat a la plaça de les Rodes i s'estrenarà Tomata i xocolata a l'espai de la Muralla, entre altres propostes.

«En aquesta edició de Sant Martirià continuem el treball que vam iniciar fa uns anys i hem volgut seguir aprofundint en aquesta tasca de recuperació històrica per la Festa Major», va exposar el regidor de Festes, Jordi Bosch, en la presentació dels actes. Bosch va afegir que «volem que siguin unes festes molt participatives i on no només tothom hi pugui trobar el seu espai, sinó també potenciar espais on tota la família pugui prendre-hi part».

La principal novetat d'aquesta edició serà el Drac de Banyoles, que es va presentar públicament el 6 d'octubre i que, amb la seva arribada, marca l'inici imminent de la festa. La nova figura del bestiari banyolí, recuperada de l'antic Drac de Banyoles de fa més de 350 anys, tindrà una participació activa a la Festa Major. Jordi Bosch va explicar que «volem que el Drac sigui el principal protagonista de la festa, no només per tots els actes on participarà, sinó perquè també volem que, amb la seva presència, convidi els banyolins i banyolines a participar de les activitats que s'han programat».

Per aquest motiu, el Drac és el protagonista del cartell d'aquesta edició, dissenyat per l'estudi Canseixanta i també de les camisetes i dels domassos de la Festa.

Ball de passada

Pel que fa als actes de Sant Martirià, el Drac de Banyoles s'estrenarà públicament demà. Després del segon truc, que la Tabalera farà a l'Ajuntament, el Drac sortirà en cercavila acompanyat dels dragonets i cavallets, gegants i capgrossos fins a la plaça Major on, per primera vegada, farà el seu ball, amb música d'Ultano Gòmez i Esteve Palet i coreografia de Xavier Rodoreda.

Després del Ball del Drac es repetirà la Tronada, que ja es va reintroduir l'any passat al programa de la Festa Major, i es reestrenarà el Ball de Passada, una tradició històrica del patrimoni cultural de la ciutat. El protagonisme ara serà per al Drac i els dragonets, els gegants, els capgrossos i els cavallets, que es repartiran a les quatre cantonades de la plaça Major i ballaran donant voltes a la plaça mentre la Cobla Bisbal Jove toca les quatre cançons que formen el Ball de Passada. Els veïns i veïnes que vulguin podran acompanyar-los.

«Serà una bona manera d'arrencar el gruix d'actes de la Festa Major amb un vespre d'activitats on tota la família se'n podrà sentir partícip», va destacar Jordi Bosch, que també va voler remarcar del programa d'actes de la festa la Cercavila de la Festa Major que es farà el dissabte a la tarda i que, com l'any passat, es convertirà en una mostra de la imatgeria i la cultura popular de Banyoles.

Cercavila de Festa Major

El Drac, els cavallets, la Tabalera, els Gegants i Capgrossos, Les Gàrgoles de Foc, la Colla Castellera Esperxats, la colla Sardanista i els Amics del Rem participaran en el recorregut que sortirà del monestir de Sant Esteve i que comptarà amb l'ambientació musical de la banda de Gàrgoles de Foc, Afro Djembe, la cobla Principal de Banyoles i Bufant Fort Street Band.

La cercavila s'aturarà a la plaça Major, on hi haurà balls d'oferiment de la faràndula de Banyoles a les quatre cobles presents a la Competència de Cobles Joves i es repetirà el Ball de Passada. La cercavila es reprendrà i s'acabarà davant l'Ajuntament, on els Esperxats faran un pilar al balcó i hi haurà el concert del grup de Banyoles Germà Negre, a l'escenari del passeig de la Indústria.

Entre les novetats de la Festa Major destaca també la recuperació de l'envelat a la plaça de les Rodes, on es farà la competència d'orquestres del dissabte a la tarda i els balls de dissabte a la nit amb les orquestres Meravella i Principal de la Bisbal. També s'hi portarà a terme la Festa de la Música per a Cobla, que comptarà amb la participació de les cobles Ciutat de Girona, Principal de la Bisbal, Selvatana i la Jove Orquestra de l'Escola Municipal de Música de Banyoles, així com el Ball de Fi de Festa de dilluns al vespre. Totes les activitats que es faran a l'envelat de la plaça de les Rodes estan organitzades pel Foment de la Sardana.

«Tomata i xocolata»

El dilluns al matí el protagonisme serà per a les famílies amb l'activitat Tomata i xocolata, que es farà a l'espai de La Muralla. Durant tot el matí, i amb la participació de diferents entitats del municipi, l'espai es convertirà en un pati on grans i petits podran participar en espais de joc lliure, activitats i espectacles, acompanyat de pa amb tomata i xocolata. Les activitats inclouran també l'actuació de Jordi Tonietti i dels Gegants i Capgrossos.

Els concerts a l'espai de Barraques, organitzats per l'Agrupació de Barraques, amb Mishima i el Cor Geriona, entre d'altres; espectacles familiars, sessió vermut o teatre completen el programa de la Festa Major, que es tancarà el dilluns 22 d'octubre amb el Castell de Focs Artificials i el darrer Ball del Drac.

Per a l'organització de la Festa Major l'Ajuntament de Banyoles compta amb el suport de la Comissió de la Festa Major, integrada per 25 entitats de la ciutat que participen activament en el disseny i l'organització de les activitats.

El regidor de Festes, Jordi Bosch, va voler agrair la tasca de les entitats, així com també de diferents persones que han participat en la recuperació d'activitats antigues de la Festa, com el músic Adrià Dilmé, l'historiador de l'art Guerau Palmada, el folklorista Àngel Vergés o el musicòleg Albert Massip, entre d'altres.