El Banc de Sang necessita doblar les donacions de 0 negatiu durant aquesta setmana. El cap de setmana llarg i les pluges dels darrers dies han fet baixar les reserves de sang, especialment les del grup 0 negatiu, les dels donants universals, i de les quals ahir només hi havia estoc per a un dia.

Avui a les neveres hi ha 110 bosses de sang 0- per a tot Catalunya, una situació preocupant per al Banc, perquè l'òptim seria que n'hi hagués unes 600. Per revertir la situació, aquesta setmana calen uns 800 donants del grup 0-, el doble dels necessaris en una setmana normal.

Per remuntar les reserves de 0- el Banc de Sang ha engegat una campanya informativa als hospitals i està avisant els donants habituals d'aquest grup per informar-los de la situació.

Donants universals

La sang del grup 0 negatiu es pot transfondre a qualsevol receptor, sigui quin sigui el seu grup sanguini, i es fa servir molt en cas d'emergència, quan no hi ha temps per comprovar el grup de l'accidentat. Malauradament, menys del 7% dels catalans té sang del grup 0 negatiu. Com que la sang és una característica que s'hereta, igual que el color dels ulls, des del Banc de Sang es convida totes les persones que siguin 0- a donar sang i a fer-ho acompanyades d'un familiar, ja que pot ser que també tingui aquest grup.

A Catalunya, cada dia fan falta un miler de donacions per cobrir la demanda de sang dels hospitals. Globalment, el Banc de Sang té reserves per a cinc dies. A més del grup 0-, també fa falta sang del grup A-, del qual hi ha reserves per a tres dies.

A més de l'hospital Josep Trueta, aquests dies es pot donar sang en diverses campanyes arreu de la demarcació: aquesta tarda a la sala el Sindicat de Garriguella i demà al teatre municipal i al centre cívic el Rieral de Lloret de Mar. Dissabte serà el torn de Cassà de la Selva, al casal del jubilat; Sant Joan les Fonts i Ripoll, a l'ajuntament. Tota la informació sobre les campanyes del Banc de Sang es poden trobar a donarsang.gencat.cat.