Un projecte gironí per avaluar el risc de crisis epilèptiques és un dels guanyadors dels premis Fundació Mapfre a la Innovació Social, uns guardons internacionals als quals s'han presentat prop de 500 iniciatives de deu països europeus. El projecte MJN-Seras, impulsat per tres emprenedors gironins, es va endur ahir el guardó en la categoria de millora de la salut i tecnologia digital i rebrà 30.000 euros per continuar impulsant el projecte, que consisteix en un dispositiu en forma d'auricular que, mitjançant la intel·ligència artificial, vol avançar-se a les crisis epilèptiques de l'usuari.

La idea d'aquest enginy parteix de l'experiència de David Blánquez, un enginyer informàtic que patia per si les crisis d'epilèpsia de la seva filla podien causar-li un accident si l'agafaven desprevinguda, juntament amb dos emprenedors més, Salvador Gutiérrez i Xavi Raurich. A partir d'aquí, van començar un procés de desenvolupament amb enginyers, informàtics i amb un consell assessor amb neuròlegs, amb el que van arribar a aquest dispositiu, que millora altres idees com les polseres que mesuren el moviment del cos, ja que permeten anticipar-se a les crisis. Actualment la companyia gironina es troba en el procés d'assajos clínics, amb resultats positius amb desenes de pacients i un centenar de crisis registrades.

L'auricular, similar al que fan servir les persones amb problemes d'audició, registra l'activitat cerebral i prediu quan un pacient d'epilèpsia pot patir la seva pròxima crisi, una eina per «reduir la incertesa» d'aquestes persones i ajudar-los a viure «sense por», segons un dels seus fundadors, Salvador Gutiérrez. «Les persones que tenen epilèpsia viuen amb la por de no saber quan poden tenir una crisi i si aquesta els pot generar un accident», explica.

En recollir l'activitat cerebral del pacient, el dispositiu l'envia a una aplicació mòbil equipada amb algoritmes que calculen la probabilitat de patir una crisi. En el moment en què el risc supera determinat llindar, el telèfon del pacient rep un avís, que pot configurar com una trucada, un missatge o una notificació per a ell i els seus familiars o cuidadors, perquè es posi en posició de seguretat i esperi que passi la crisi.

«Per a una persona amb epilèpsia significa seure a terra, que no hi hagi cap tipus d'obstacle per no donar-se un cop, i deixar que passi la crisi», ha relatat Gutiérrez.

Un cop passat el risc, l'aplicació pregunta al pacient si es troba bé o ha estat un fals positiu, i fins i tot els creadors d'aquest dispositiu estan valorant preparar un protocol de seguretat que permeti connectar-lo amb els sistemes d'alerta dels serveis de salut en cas de no rebre resposta del pacient.

Segons les estimacions de MJN-Seras, a Espanya hi ha unes 700.000 persones que pateixen epilèpsia, i d'elles un terç són resistents als fàrmacs, el que provoca que pateixin crisi fins i tot amb medicació, i serien els principals beneficiats per aquest sistema.

«En aquests moments acabem de finalitzar la primera part d'un assaig clínic a Barcelona amb resultats molt bons, i si tot va com esperem, creiem que estarem en aquest mercat a finals d'aquest any o a principis del que ve», ha detallat un dels fundadors, que assenyala que els seus propers passos seran la publicació d'un article mèdic i la certificació europea com a instrument mèdic.

Amb un equip de vuit persones, aquesta companyia ha aconseguit reunir 1,5 milions d'euros en finançament entre rondes d'inversió, un préstec de l'entitat pública d'innovació Enisa i un programa de reptes d'R + D + I del Ministeri de Ciència, innovació i Universitats.

A aquestes aportacions van afegir aquest dimecres els 30.000 euros del guardó de Fundació Mapfre a la innovació social, per a una empresa que vol combinar la investigació, a la qual dediquen el 10% de les seves vendes, amb l'impuls d'iniciatives socials, destinació del 5% dels seus beneficis.