El Departament de Salut calcula que a les comarques gironines hi ha més de 2.000 persones amb Parkinson. Una xifra que s'eleva fins a les 18.000 a Catalunya, a 150.000 a Espanya i a 6,3 milions a tot el món. Segons diferents estudis epidemiològics, un 0,3% de la població major de 40 anys pateix aquest malaltia degenerativa que genera moltes dificultats per desenvolupar activitats quotidianes. Els símptomes més coneguts del Parkinson són els motors, com ara la tremolor, la rigidesa o la lentitud, però n'hi ha d'altres, com els trastorns de l'ànim (apatia, depressió) i de la conducta, amb problemes de son i restrenyiment, que condicionen la qualitat de vida.

Actualment, a Catalunya, hi ha centres amb personal especialitzat en la malaltia de Parkinson, el que permet oferir una bona qualitat de vida als pacients. Concretament, a l'hospital Santa Caterina de Salt se'ls atén des d'un punt de vista multidisciplinari i de treball coordinat de neuròlegs amb terapeutes ocupacionals, assistents socials, fisioterapeutes, rehabilitadors, infermeria especialitzada, metges d'atenció primària, logopedes, o neuropsicòlegs, i en col·laboració amb les associacions de pacients.

El Santa Caterina acull avui unes jornades sobre la malaltia. La trobada, que també es farà divendres a Blanes, vol facilitar al pacient pautes per a la identificació dels símptomes i el reconeixement de l'estadi de la malaltia, així com mantenir línies de treball unificades entre les associacions de pacients de la demarcació i el professional mèdic.

La jornada consistirà en abordar la preparació dels pacients davant les visites de seguiment mèdic, de manera que el temps de consulta sigui «el més productiu possible», diu la doctora Berta Solano, coordinadora de la Unitat de Trastorns del moviment de Salt.

Es tractaran la identificació dels símptomes relacionats amb la malaltia de Parkinson, la importància que el pacient o la persona cuidadora controlin i valorin si s'ha presentat alguna millora amb la introducció d'un nou tractament, i saber com registrar les complicacions i canvis d'acord amb l'evolució de la malaltia.

La primera jornada començarà avui a la sala d'actes de l'hospital Santa Caterina de Salt, a les 4 de la tarda, amb la benvinguda de la presidenta de l'Associació Catalana pel Parkinson, Roser Roigé. Tot seguit hi haurà el desenvolupament de les ponències Descripció dels Símptomes de la Malaltia de Parkinson. Preparació de la visita al neuròleg i Com preparar la visita de neurologia: Eines que ens poden ajudar a preparar-la. Per demà, la cita serà a l'Auditori Centre Catòlic de Blanes, a la mateixa hora. Oferirà la benvinguda la presidenta de l'Associació Catalana pel Parkinson Blanes (Acapblanes), Antònia Escalé.