n Un equip d´investigadors de diversos centres de recerca confirma l´arribada a la península Ibèrica, concretament a Catalunya, de l´abella gegant de la resina, un insecte de grans dimensions provinent de la Xina i el Japó. L´estudi que ho verifica, publicat recentment al Butlletí de la Institució Catalana d´Història Natural, recull les cinc localitzacions on durant el mes de juliol es van trobar exemplars: a dos llocs de Sant Celoni i un a la Garriga (Vallès Oriental), i dos llocs més a Olot (la Garrotxa). És la primera espècie d´abella exòtica que arriba a Europa, i durant l´última dècada s´ha trobat en diversos països del continent. Enguany és la primera vegada que es localitza a Catalunya.

L´abella gegant de la resina és un insecte solitari, no forma colònies com per exemple l´abella de la mel, i és molt gran, d´uns 2,5 centímetres. Fa el niu en forats que troba en troncs, talussos o totxanes i el construeix amb resina, argila i petits trossos de fusta. «Aquesta manera de fer els nius fa pensar que va arribar a Europa a partir del comerç de fusta des de l´Àsia», comenta l´autor de la recerca i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Constantí Stefanescu. Malgrat la seva mida, l´abella gegant de la resina és inofensiva. L´investigador del CREAF i també autor de l´estudi, Carlos Hernández-Castellano, apunta que «evidentment ens pot picar si se sent amenaçada, però les abelles solitàries són molt cauteloses a l´hora d´atacar, ja que d´una sola abella en depèn la reproducció i la protecció del niu, i la mort de la mare seria catastròfica per a la descendència».

Tot i que de prop és fàcilment distingible, la mida fa que de lluny es pugui confondre amb la vespa asiàtica. «L´abella gegant de la resina, com totes les abelles, té pèls que li serveixen per transportar el pol·len. En canvi, les vespes no tenen aquesta pilositat. També les podem diferenciar pels seus hàbits: aquesta abella s´alimenta del pol·len i el nèctar de les flors i fa els nius en forats, mentre que la vespa asiàtica s´alimenta d´altres insectes i viu en colònies dins els ruscos que construeixen», apunta Stefanescu. Els experts afirmen que segurament aquesta abella continuarà expandint-se per tot Catalunya i bona part de la península, ja que és una espècie amb una gran capacitat de dispersió i nidifica pràcticament en qualsevol forat. En l´estudi també han participat investigadors d´Andrena Iniciativas y Estudios Medioambientales, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l´Ajuntament de Sant Celoni, la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona.