Els rastres de l'huracà Leslie, que la matinada de dilluns van escombrar les comarques gironines, van afectar, sobretot, el Ripollès. A la comarca es van haver de tallar diverses carreteres, o donar-hi pas alternatiu, perquè la calçada estava inundada o bé hi ha hagut esllavissades.

Els rius baixaven amb força -un exemple és el Ter a Ripoll- o bé, fins i tot, van arribar a sortir de mare.

A primera hora del matí, el Freser va desbordar-se a Ribes de Freser. L'aigua sobrepassava el pont d'entrada de la població, en algun tram va malmetre la barana i també va inundar soterranis i magatzems dels habitatges més propers.

La zona que en va sortir més malparada és la del carrer Sant Quintí. Aquí, els Bombers no van parar de treure aigua des de primera hora del matí dels baixos on, literalment, el riu va entrar als habitatges. Entre d'altres, a l'oficina de Correus o a dues botigues: un supermercat i un establiment de queviures, Cal Tori.

La mestressa de Cal Tori, l'Anna Claramunt, explicava ahir que a quarts de vuit del matí s'havien trobat el magatzem completament inundat. «L'aigua ha rebentat una porta que donava al riu i també ha malmès un dipòsit de gasoil», explicava. Aquí, tindran feina per a dies. El magatzem està ple de productes surant (ampolles d'aigua, estris de neteja, paper higiènic...) i, a més, sota l'aigua també hi ha una capa de fang.

Els propietaris de la botiga explicaven ahir que havien mirat de salvar allò que havien pogut, però hi ha molt de gènere que s'ha malmès.

«És una desgràcia, esperem que l'assegurança ens ho cobreixi», explicava l'Anna.

Mentrestant, el seu fill anava traient aigua amb un cubell de les parts més fondes del magatzem i els Bombers, amb l'ajuda d'una bomba, l'anaven llançant al riu.

El teatre municipal també va patir els efectes de la tempesta. Tot el soterrani va quedar inundar, perquè l'aigua del riu havia sobreeixit per un embornal. Això ha malmès part d'una exposició de fotografies sobre els refugiats que formava part del festival de cinema Gollut. Els seus responsables explicaven que ahir al matí alguns dels plafons havien aparegut surant.

En una altra part del soterrani també fallava la instal·lació elèctrica. És aquí, per exemple, on hi ha l'aula on es fa cant coral i hi tenen espai les entitats del poble.

Una de les membres del Grup de Teatre, la Neus Vergés, explicava que s'havien trobat «amb un pam i mig d'aigua» i que a la sala d'exposicions «arribava fins al genoll».

«Allà on fem cant coral, teníem un equip de música al terra i no sabem com haurà quedat», va explicar Vergés.

Durant el matí d'ahir, el nivell del riu Freser va anar baixant i, tot i que encara era molt elevat, l'aigua ja no desbordava. Molts curiosos, tant del poble com dels entorns, es van acostar fins al pont per veure la força del riu.

La Nuri Vilalta, una veïna del poble, va explicar que, sobretot, els xàfecs havien estat «intensos» durant la matinada.

«No és la primera vegada que passa, però sí que és veritat que aquesta nit ha plogut molt», va assenyalar.

Els operaris s'afanyaven ahir al matí a treure l'aigua embassada i a netejar el fang que s'havia acumulat a part del passeig.

Un aiguat per recordar

Els veïns expliquen que aquest és un dels aiguats que recordaran, juntament amb els que hi va haver l'any 1982 -quan també hi va haver inundacions- o el del 1940. Aquell va ser molt més greu i, fins i tot, la força del riu es va endur una casa.

El desbordament del riu a l'alçada del pont de la carretera GIV-5263 i un despreniment de terra que va tallar la C-38 entre Molló i Camprodon van obligar a suspendre cinc línies de transport escolar de Planoles, Queralbs, Pardines i Campelles en direcció a Ribes de Freser.

En total, una setantena d'alumnes es van veure afectats per aquesta situació. Uns quaranta corresponen a la vall de Ribes, i són de les línies que donen servei als municipis de Toses, Planoles, Campelles, Pardines i Queralbs fins a Ribes de Freser. La resta, una trentena, són de la vall de Camprodon, concretament de la línia que dona servei a Molló i que connecta el municipi amb Camprodon.