El Jutjat d'Instrucció 3 de Santa Coloma de Farners va rebre ahir als 18 detinguts dimecres en l'operatiu de la Guàrdia Civil per tràfic de drogues. Per a 13 d'ells s'ha acordat la presó provisional comunicada i sense fiança, i per als altres 5 s'ha acordat la llibertat provisional amb les mesures cautelars de prohibició de sortida del territori, retirada del passaport i compareixences dos cops al mes al jutjat.

La causa -que és secreta- continua oberta pels delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal, tinença il·lícita d'armes, usurpació, frau en el fluït elèctric i blanqueig de capitals.

Des de primera hora del matí, un extens dispositiu policial va blindar l'edifici dels jutjats de Santa Coloma de Farners. Dispositius dels Mossos d'Esquadra van tallar els principals accessos a l'edifici amb unes tanques i van estar comprovant les entrades i sortides que es van anar realitzant. Als voltants de l'edifici i a l'aparcament del costat també hi havia diversos vehicles de la Guàrdia Civil, juntament amb l'autobús d'aquest mateix cos policial que havia portat els detinguts des de les dependències policials de Sant Andreu de la Barca i Premià de Mar fins al jutjat colomenc.

Paral·lelament, entre l'Ajuntament i l'edifici dels jutjats s'hi van concentrar una quarantena de persones -la majoria d'ètnia gitana- per donar suport als encausats que pertanyien al clan Fajardo, desarticulat el passat dimecres. Les 18 persones detingudes van arribar a les 9 del matí per passar a disposició judicial.

El clan es trobava repartit en diverses localitats de les comarques de la Selva i el Gironès amb l'epicentre a Maçanet de la Selva. Es dedicava al cultiu i venda de marihuana a gran escala i hauria estafat 80.000 euros punxant la llum. L'operació es va realitzar fa dos dies amb la participació de 370 agents de la Guàrdia Civil i va permetre comissar 45.000 euros, vuit cultius de marihuana, 2.600 plantes, 65 quilos de cabdells, vuit armes de foc, diverses armes blanques, joies i 22 vehicles d'alta gamma. Gràcies a l'actuació -batejada com Vassus-Monreses- es va poder posar fi a un grup criminal que destinava la droga no només al mercat espanyol sinó també internacional, en concret amb vendes a França i Holanda.

La investigació va començar el novembre de l'any passat, quan els agents van tenir notícies de la possible existència d'una important organització ubicada a la província de Girona i amb possibles ramificacions a la de Barcelona.

També van descobrir que tenien pisos i cases a Cassà de la Selva, Lloret de Mar i Girona (a Vila-Roja). A la primera de les localitats hi vivia un dels líders i comptava amb una casa ostentosa. I és que, de fet, durant la investigació, els agents van poder observar com els integrants de l'organització portaven un alt nivell de vida, molt superior al que podrien justificar mitjançant la seva activitat laboral residint en cases de luxe i utilitzant vehicles d'alta gamma.