19 de octubre de 2018
19.10.2018
Diari de Girona

Salut vol aconseguir que el 40% dels sanitaris es vacunin de la grip

La cobertura vacunal actual no arriba a una quarta part dels professionals de la sanitat. Dilluns comença la campanya d'immunització, que distribuirà 120.000 dosis a les comarques gironines

19.10.2018 | 00:49
Magda Campins, Joan Guix, Carmen Cabezas i Enric Mateo, presentant la campanya antigripal.

El Departament de Salut arrenca dilluns la campanya de vacunació de la grip amb l'objectiu d'incrementar la cobertura vacunal dels professionals sanitaris fins al 40%. La conselleria reconeix que, malgrat que la taxa de vacunació al sector ha anat creixent de forma progressiva en els darrers anys, és encara «molt baixa», ja que ronda el 23% i vol aconseguir «un salt qualitatiu» aquesta temporada.

I és que la immunització de professionals, recorda la conselleria, és clau per evitar que contagiin els pacients o persones amb risc de complicacions amb qui estan en contacte, alhora que es protegeixen de forma individual ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general.

«Els sanitaris tenen una incidència de grip entre 3 i 5 vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit», remarcava ahir el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Per fomentar la vacunació al sector sanitari, s'està enviant a tots els centres d'atenció primària i hospitals una carta amb un decàleg on es subratlla la importància de la vacunació antigripal i s'anima a vacunar-se a qualsevol persona que treballi en un centre sanitari i estigui en contacte amb pacients, com personal mèdic, d'infermeria i treballadors socials, però també d'administració o de neteja i manteniment.

«Fins a un 10% dels casos de grip poden estar causats per l'assistència d'un professional sanitari», assenyalava la doctora Magda Campins, membre del Consell Assessor de Vacunacions.

Dilluns arrenca la campanya

Aquest any Salut distribuirà 1,2 milions dosis de vacunes, 120.000 a les comarques gironines, que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals a partir del dia 22. El període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada.

A banda dels sanitaris, la campanya incidirà en la vacunació de la resta de grups de risc, com els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i els més grans de 60 anys, a més de les embarassades. La campanya de l'any passat, centrada en les gestants, va permetre passar d'una cobertura vacunal del 5% el 2016-2017 al 22,7% el 2017-2018.

L'any passat, l'activitat gripal a Catalunya va ser moderada-alta i va causar 1.306 casos greus confirmats pel virus. El 64,5% no estaven vacunats; un 80% presentaven algun factor de risc; i un 61,3% eren més grans de 64 anys. La malaltia va provocar 175 defuncions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook