19 de octubre de 2018
19.10.2018
Diari de Girona

El Trueta commemorarà el Dia Mundial de l'Ictus fent ecografies de Doppler

El centre recomana als interessats que demanin hora per evitar les esperes d'altres anys

19.10.2018 | 12:19
El Trueta commemorarà el Dia Mundial de l'Ictus fent ecografies de Doppler

Per setè any consecutiu, l'hospital Josep Trueta de Girona participarà activament en el Dia Mundial de l'Ictus, que se celebra amb l'objectiu de donar a conèixer la importància de les tasques preventives de l'ictus, d'aprendre a identificar-ne els senyals d'avís i de saber com actuar per evitar-lo. Ho farà el divendres 26 d'octubre, de 9 a 1, al vestíbul del centre hospitalari, on els professionals de la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l'estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat d'aquesta prova pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia.

Enguany, a diferència d'altres edicions, es demana a la ciutadania interessada a fer-se la prova que demani hora per tal d'evitar les esperes d'altres anys. Per demanar hora, les persones que ho vulguin han de trucar al 972 940 262 a partir de dilluns 22 d'octubre i fins al dijous 25, entre les 9 i les 12. S'habilitaran dos aparells d'ecografia de Doppler al vestíbul per fer la prova, que dura uns deu minuts, a dues persones alhora. Si no han demanat hora també seran ateses, però en aquest cas l'espera pot ser més llarga.

A part d'aquesta activitat, professionals d'infermeria del servei també mesuraran la pressió arterial i la glucèmia de qui ho vulgui. A més d'aquests controls per tal de prevenir l'aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar.

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només la meitat arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d'un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d'un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

Segona causa de mort i primera d'invalidesa

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d'invalidesa en els adults dels països occidentals. A l'Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d'incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Un de cada sis ictus ocorren en persones joves.

Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l'ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70% del total d'ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d'un 5% de la despesa sanitària. Tot i això, hi ha dades esperançadores, ja que en els darrers anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.

El Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la regió sanitària de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d'Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d'aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.

Els fàrmacs trombolítics són els que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l'infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l'intent de dissolució del trombe que ha clos l'artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus; en casos seleccionats, dins les 9 hores posteriors. El subministrament d'aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d'haver patit l'infart cerebral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook