Per setè any consecutiu, l'hospital Josep Trueta de Girona participarà activament en el Dia Mundial de l'Ictus, que se celebra amb l'objectiu de donar a conèixer la importància de les tasques preventives de l'ictus, d'aprendre a identificar-ne els senyals d'avís i de saber com actuar per evitar-lo. Ho farà el divendres 26 d'octubre, de 9 a 1, al vestíbul del centre hospitalari, on els professionals de la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l'estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat d'aquesta prova pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia.

Enguany, a diferència d'altres edicions, es demana a la ciutadania interessada a fer-se la prova que demani hora per tal d'evitar les esperes d'altres anys. Per demanar hora, les persones que ho vulguin han de trucar al 972 940 262 a partir de dilluns 22 d'octubre i fins al dijous 25, entre les 9 i les 12. S'habilitaran dos aparells d'ecografia de Doppler al vestíbul per fer la prova, que dura uns deu minuts, a dues persones alhora. Si no han demanat hora també seran ateses, però en aquest cas l'espera pot ser més llarga.

A part d'aquesta activitat, professionals d'infermeria del servei també mesuraran la pressió arterial i la glucèmia de qui ho vulgui. A més d'aquests controls per tal de prevenir l'aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar.

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només la meitat arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d'un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d'un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

Segona causa de mort i primera d'invalidesa

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d'invalidesa en els adults dels països occidentals. A l'Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d'incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Un de cada sis ictus ocorren en persones joves.

Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l'ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70% del total d'ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d'un 5% de la despesa sanitària. Tot i això, hi ha dades esperançadores, ja que en els darrers anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.

El Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la regió sanitària de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d'Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d'aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.

Els fàrmacs trombolítics són els que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l'infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l'intent de dissolució del trombe que ha clos l'artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus; en casos seleccionats, dins les 9 hores posteriors. El subministrament d'aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d'haver patit l'infart cerebral.