El Consell Comarcal de la Garrotxa ha programat pel 2020 la implantació total del programa de residus municipals de la Garrotxa 2018-2023. A la pràctica, suposa que tots els municipis de la Garrotxa faran la recollida sobre la base de contenidors tancats amb obertura personalitzada amb targeta i bosses amb codi de barres o amb el porta a porta. Santa Pau i Argelaguer començaran l'experiència el 2019 .

En tot cas, el 2020, el Consell farà l'aplicació a tota la comarca per tal d'evitar l'exportació d'escombraries d'un poble a l'altre. Per poder complir les seves intencions en el darrer ple va aprovar el Programa de gestió de residus municipals de la Garrotxa 2018-2023. L'acord va tirar endavant amb els vots de PDeCAT-DC i ERC, l'abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP. El portaveu del PSC, Josep Guix, va argumentar no veure clar el programa i el representant de la CUP, Raül Massanella, va indicar que manca consens de totes les localitats en un sol projecte.

Els únics municipis que, de moment, no entren en el programa de residus comarcal són Besalú, que ha començat la recollida porta a porta i Olot.

El president del Consell Comarcal, Joan Espona (PDeCAT) ha valorat el sistema dels contenidors tancats com el preferit del Consell. Això no obstant, ha apuntat que l'organisme manté el porta a porta com una opció. Respecte als contenidors tancats, Espona ha defensat: «La major part dels ajuntaments aposten pel sistema dels contenidors tancats perquè dona els mateixos resultats que el porta a porta i no és tan agressiu». Ha justificat: «Facilita que en qualsevol hora del dia puguis anar a llençar les deixalles i no hagis de dependre d'uns horaris concrets com passa amb la recollida pel porta a porta».

També ha indicat que les bosses codificades faciliten la identificació de les persones que deixen la bossa i sobre la base de programes informàtics ha de permetre identificar qui recicla bé de qui no ho fa i en conseqüència fer possible el cobrament de la recollida segons generació. Espona ha considerat que no ha de pagar el mateix el que recicla un 50% que el que recicla un 100%.

Planta de reciclatge

El president del Consell Comarcal ha explicat que el nou sistema de recollida ha de tenir el complement del Centre de Triatge de Residus per assolir els objectius de reciclatge marcats per Europa.

El 2023 la comarca ha d'arribar fins a un 50% de recollida selectiva i fins a un 60% el 2030. Segons Espona ara la Garrotxa, tot i ser una de les comarques catalanes que més tria, ha pagat 200.000 euros més del cànon per l'entrada de tones de residus a l'abocador. El president ha explicat que el Consell Comarcal té atorgats 20 milions d'euros de la Generalitat per fer la planta. Ha apuntat que no volen perdre els diners per causa d'incompliment de terminis.

Planta de reciclatge

Segons ell, ara l'inici del Centre de Triatge de la Garrotxa depèn de la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Ha dit: «El pla especial del centre de triatge està parat perquè tenim un compromís amb l'ajuntament de Sant Jaume». Ha indicat que confia en una pròxima reactivació.