L'haixix és la substància estupefaent que més s'ha comissat durant l'any 2017 a Espanya per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i el Servei de Vigilància Duanera. En tots els operatius desenvolupats, aquestes forces policials han arribat a recuperar més de 334.918 quilos d'aquesta droga que estava essent introduïda tant per terra, mar o aire.

A les comarques gironines, la seva introducció es fa sobretot per via terrestre i durant l'any passat, aquests cossos policials de l'Estat, que actuen bàsicament en zones frontereres, han comissat fins a 1.311,807 quilos d'haixix. Aquí a Catalunya, els temes de seguretat ciutadana estan a mans dels Mossos d'Esquadra, per tant, la xifra d'haixix que mostra el balanç del Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), no inclou els comisos d'aquest cos policial. Un ens en el qual s'han integrat els Mossos fa molts pocs dies.

Els 1.311,8 quilos comissats, per tant, per Guàrdia Civil, Policia Nacional i Vigilància Duanera és sobretot per actuacions frontereres així com algun operatiu contra organitzacions criminals internacionals desenvolupades a la demarcació. Aquesta xifra de comís de quilos d'aquesta substància estupefaent situa les comarques de Girona, amb la província que ocupa la quinzena posició pel que fa als decomisos d'aquesta droga a tot Espanya. Per sobre hi ha províncies amb un major trànsit de narcotraficants sobretot a través del mar o d'algun riu navegable.

Comunicacions i zona de pas

Però perquè Girona es trobi en aquesta posició, de la cinquantena de províncies que hi ha Espanya, cal dir que en l'anàlisi fet pels investigadors i policies que hi ha sobre el terreny i és que coincideixen que la demarcació catalana té unes característiques especials. Sobretot és una zona d'Espanya que està molt ben comunicada per carretera, ja que compta amb l'autopista AP-7 i també l'N-II.

L'autopista, però, és una dels eixos vertebradors que uneixen el nord-est amb el sud d'Espanya i per tant, també és una de les vies pels traficants per treure droga del sud d'Espanya o del nord de l'Àfrica i enviar-la cap al nord. I també és una àrea de pas d'organitzacions criminals i delinqüents de tipus itinerant que van sobretot cap al nord d'Europa. Aquesta característica fa que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sobretot tinguin el focus posat en punts de pas. I no és estrany trobar agents d'aquests cossos en punts fronterers, sobretot, el punt més destacat és la Jonquera , on cada dia hi circulen milers de vehicles i per tant, tot tipus de persones. Per aquest motiu va néixer l'any 2014 l'anomenat pla Contra la Delinqüència Itinerant i que té com a objectiu detectar grups organitzats que es desplacen amb facilitat i cometen delictes en un altre punt i també, canvien de país. Entre ells alguns narcotraficants o organitzacions criminals.

La Guàrdia Civil, per la seva banda, intermitentment col·loca controls també a les principals vies d'accés a França per la Jonquera -AP-7 i N-II- i atura vehicles que conisdera sospitosos i sovint, traficants a menor o major escala que transporten per exemple, haixix i de les maneres menys insospitades. Tant CNP com Guàrdia Civil n'han trobat tant dins de camions amb verdures o amagats dins de bombones de butà però el més habitual és en els maleters dels vehicles o en doble fons que es construeixen a dins d'aquests.

Sistemes «go-fast»

L'altre sistema detectat és l'anomenat go fast, que consisteix a carregar al sud d'Espanya un vehicle d'alta gamma i gran potència amb importants quantitats d'haixix i circular per l'autopista fins a França a tota velocitat escortat amb dos vehicles, un que fa de llançadora i avisa dels controls i un segon que tanca el comboi per tal de detectar la policia. De fet, els Mossos van desarticular el juliol una banda que duia a terme aquest sistema i també, aquella mateixa setmana, la Policia Nacional i la policia francesa van interceptar a la frontera amb França després de passar per Roses dos vehicles de gran potència que traslladaven 600 quilos d'haixix des del sud d'Espanya fins a França pel mètode go fast.

Per tant, a Girona, el tràfic de drogues arriba sobretot per via terrestre. I queden lluny els anys del tràfic marítim dels anys 90. Amb tot, però, fa uns mesos va aparèixer surant un fardell amb 33 quilos d'haixix a la costa de Palamós perduts d'algun vaixell.