Les pluges dels diferents embassaments de les conques gironines. Actualment, en tot Catalunya les reserves estan al 88%, una xifra similar a la dels embassaments gironins. L'exemple més clar és el pantà de Susqueda, que pràcticament frega el límit de la seva capacitat amb un 98,89% de reserves d'aigua, que equival a 230 hm3. De fet, l'aigua pràcticament arriba al límit de la presa, una situació que feia molt de temps que no es veia. En una situació similar es troba l'embassament de Sau, que té unes reserves de 136,99 hm3 (un 82,89% de la seva capacitat màxima). D'altra banda, el pantà de Darnius-Boadella està a la meitat de tota l'aigua que pot acumular, amb una xifra de 31,03 hm3. Aquest volum d'aigua garanteix un bon nivell de reserves d'aigua en el moment en què les precipitacions siguin menys abundants.

Millor que l'any 2017

La situació en què es troben els pantans gironins no s'assembla gens a la que es podia observar tot just fa un any. De fet, el 2017 va ser especialment dur per les poques pluges que hi va haver, sobretot després de l'estiu. Tot plegat feia pensar que podria arribar una primavera amb seriosos problemes per garantir el consum d'aigua. El sistema Ter estava al 54% (213 hm3) i Darnius Boadella, al 38% (23 hm3). Avui, el sistema Ter està al 91,5% (365 hm3) i Darnius Boadella, al 51,3% (31,3 hm3).

Les pluges de finals d'hivern i principis de primavera van capgirar per complet la situació. També les nevades que hi va haver al Pirineu, que van contribuïr a engreixar les reserves d'aigua. Durant l'estiu la capacitat va tornar a disminuir, però, amb les fortes pluges d'octubre, els pantans es van tornar a omplir assegurant així fins a un any i mig de reserves. Susqueda acumula un 98,89% de reserves d'aigua, que equival a 230hm3. L'embassament de Sau es troba en un alt nivell de reserves amb 136,99 hm3 emmagatzemats (que representa un 82,89% de la seva capacitat). Si mirem les dades de fa un any, Sau també es trobava gairebé a la meitat de les seves reserves amb 86,05 hm3 i un 52,07% de la seva capacitat.

En l'episodi de llevantada de fa tot just una setmana, tant Sau com Susqueda van arribar gairebé al màxim de la seva capacitat. Això va provocar que s'incrementés l'alliberament d'aigua de les dues preses per tenir un major resguard i així poder assumir les aportacions de possibles pluges.

Un altre embassament que també té més reserves que l'habitual és el de Darnius-Boadella, que pertany al riu Muga. En aquest cas, es troba al 50,79% de la seva capacitat màxima amb 31,03 hm3. De tota manera, ara fa un any aquest embassament estava al 38,41% (23,47hm3).