23 de octubre de 2018
23.10.2018
Diari de Girona

Una comissió d'experts proposa ampliar la formació de mestres a cinc anys

El Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres defensa que es faci un curs sencer de pràctiques. Seguiment durant un any a la feina

23.10.2018 | 01:00
La presentació de les propostes, la setmana passada.

Una educació bàsica que permeti la mobilitat dels docents entre etapes educatives, formulada a partir d'un grau de 3 anys i 2 de màster, que inclogui un any de pràctiques. Aquesta és la principal proposta de la comissió tècnica de seguiment del Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF).

El seu director, Miquel Martínez, va explicar que es proposa ampliar els estudis de mestre fins als 300 crèdits i potenciar les pràctiques, així com el seguiment del primer any d'accés a la funció docent. El document també defensa ampliar el perfil dels professors a les universitats.

Martínez va defensar que, en un futur, els aspirants a mestres haurien de cursar 5 anys d'estudis universitaris, dels quals un podria ser una especialització i un altre un pràcticum a l'escola o l'institut, amb una part més «intensiva» d'«immersió» als centres. Les pràctiques, va dir Martínez, són importants i per això també demana un reconeixement als centres que acullen els futurs mestres i que tenen un pla d'acollida, i als mateixos tutors. Així mateix, el MIF també demana que els graduats i postgraduats hagin de passar un període de seguiment el primer any d'incorporació al món laboral, ja sigui a la borsa de docents o a través d'un contracte.

La setmana passada es va presentar un document que recull aquestes mesures i aposta per la necessitat d'integrar tota la formació docent, de manera que es propiciï i faciliti la mobilitat dels mestres i professors en diferents etapes educatives, des dels 0 als 16 anys, aproximadament.

El programa fa 5 anys que treballa amb la Conselleria d'Ensenyament i de les universitats que ofereixen estudis de mestre per millorar el sistema. D'altra banda, per Martínez, les Proves d'Aptitud Personal han posat de manifest que hi havia aspirants a estudiants de magisteri que no complien els requisits per ser docents.

Tant el Departament d'Ensenyament com la Secretaria d'Universitats i Recerca van manifestar que estudiaran «amb deteniment» les recomanacions dels experts del MIF per introduir canvis en el sistema educatiu. El Govern, però, va dir que hi ha algunes propostes que van «més enllà» del marc legal vigent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit