23 de octubre de 2018
23.10.2018
Diari de Girona

«Deixar en mans dels canvis polítics una qüestió tan fonamental és perillós»

El professor i secretari de l'associació Filosofia, Ara, Xavier Serra Besalú, celebra la restitució de la matèria

23.10.2018 | 01:00
«Deixar en mans dels canvis polítics una qüestió tan fonamental és perillós»

El restabliment de la Filosofia com una assignatura que s'ha de cursar obligatòriament a Batxillerat és una bona notícia per als professionals de la matèria, tal com va manifestar Xavier Serra Besalú, professor de l'institut Carles Rahola (de Girona) i secretari de l'associació Filosofia, Ara. Aquest docent, però, també va alertar que «deixar en mans dels canvis polítics una qüestió tan fonamental com la presència d'una formació i reflexió culturals i ètiques del jovent és perillós».

El professor de Filosofia va defensar la necessitat que aquesta matèria «sigui obligatòria i troncal al Batxillerat, que estigui ben present com a oferta qualificada a 4t d'ESO i que les ètiques no pateixin del perill d'esdevenir assignatures maria». Perquè això sigui possible, Serra va afirmar que cal augmentar el temps que s'imparteixen aquests ensenyaments als centres, on ara s'hi dedica 1 hora setmanal o, dit d'una altra manera, 35 hores lectives anuals; en la seva opinió, la dedicació hauria de ser de 2 o 3 hores setmanals.

A l'espera de com es concreta la restitució de la Filosofia al currículum, el docent gironí va valorar positivament que la Comissió d'Educació del Congrés ho hagi aprovat per unanimitat i va considerar que «la Lomce del PP (la llei que la va relegar) és un error rere l'altre». Davant el seu impacte en el sistema educatiu, Serra va destacar la protecció atorgada pel Govern a Catalunya, tot i que, va dir, «tampoc ha sabut protegir la persecució contra l'ètica i la Filosofia de certs sectors».

El docent i promotor de la Jornada de Filosofia de Girona, que el 14 de desembre celebrarà la desena edició a la UdG, va recordar que el 14 de novembre del 2013 el Parlament va aprovar, també per unanimitat, una resolució que deixava clar «el paper formatiu fonamental dels estudis d'ètica i de filosofia, que haurien de ser part del currículum bàsic de l'alumnat a l'ESO i al Batxillerat». Alhora que va criticar el Consell Interuniversitari de Catalunya per suprimir, el setembre del 2017, la Filosofia com a matèria troncal a la selectivitat i donar-li la categoria de modalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook