La Coordinadora SOS Menjadors s'ha posat en marxa activant el procés per redactar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) «per garantir la qualitat educativa i alimentària del temps de migdia als centres educatius de titularitat pública». Aquesta iniciativa, que es vol registrar al Parlament abans de tres mesos, proposarà defensar els drets de les famílies en la gestió del menjador i regular aquest temps «com espai educatiu d'accés universal i gratuït».

L'assemblea fundacional de la coordinadora es va celebrar dissabte a l'Espai Marfà, de Girona, i va acordar rebutjar l'esborrany del decret amb què el Departament d'Ensenyament vol regular el servei de menjador. A més d'anunciar l'impuls d'una ILP, aquest col·lectiu també va afirmar que volen aturar la nova regulació per dues raons principals: d'una banda, perquè considera que «existeix el risc de treure la gestió» de les associacions de pares i famílies per «donar-li a les grans empreses privades» i, de l'altra, perquè entén que «tampoc garanteix la qualitat educativa i alimentària».

La gratuïtat, l'equitat, la qualitat i la gestió democràtica de la comunitat educativa de cada escola són altres dels objectius plantejats per la nova coordinadora i que pretén assolir a través de la Iniciativa Legislativa Popular. Fins que s'aprovi, SOS Menjadors Escolars Públics de Girona exigeix una moratòria perquè les associacions de mares i pares i de famílies que així ho vulguin puguin continuar gestionant el servei. Alhora, reclamen que «no es tregui cap cuina ni menjador que ja estigui en funcionament» sota la gestió d'una AMPA.

Properes mobilitzacions

Abans que acabi l'any, la coordinadora preveu convocar una altra assemblea de treball amb el propòsit d'acordar mobilitzacions concretes per defensar la gestió del servei de menjador.

Tal com informen al seu web, la Coordinadors SOS Menjadors Escolars Públics aixopluga sota seu famílies d’alumnes, sindicats d’estudiants i de docents, altres entitats i ONG’s vinculades al món educatiu i organitzacions compromeses amb la justícia alimentària i amb la qualitat alimentària dels menjadors escolars.