La Generalitat ha finalitzat la rehabilitació del Museu Arqueològic Comarcal a l'antiga Pia Almoina, situada en el nucli antic de Banyoles. Les obres han estat impulsades pel Departament de Cultura, l'Ajuntament de Banyoles i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'u per cent cultural. Les intervencions han tingut un cost de 165.289,26 euros finançats per l'INCASÒL mitjançant les aportacions establertes en el conveni de transferències signat amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de l'any 2015.

La rehabilitació ha consistit en la reforma i ampliació de l'edifici anomenat Can Paulí, que forma part del recinte que conforma el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. L'edifici ja havia estat objecte de diverses actuacions d'enderrocs i reconstruccions l'any 1987 i l'any 1998. En l'actual intervenció, s'ha actuat en el local de la planta baixa amb accés directe des del carrer, que inicialment estava destinat a acollir el Centre d'Estudis Comarcals i en el qual finalment se situarà la sala de recepció i tractament de peces del Museu Arqueològic, que es vincula interiorment amb la resta de dependències del Museu.

Principals actuacions

L'obra ha consistit en la realització de part del vestíbul del museu amb un doble accés. A la planta baixa, s'hi ubicarà la sala de recepció i tractament de peces del Museu. Pel que fa a la façana de migdia, és a dir, la que dona a la muralla, l'espai reservat per a la recepció, hall i circulació vertical principal esdevindrà un dels elements clau del funcionament del nou museu. Aquestes obres formen part de l'avantprojecte d'adequació, rehabilitació i ampliació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACBA), redactat pels arquitectes Jeroni Moner, Josep Callís i Marc Riera. Aquest pla director actua sobre el conjunt de la Pia Almoina integrat pels edificis de l'antiga casa de la vila: Can Fornells, Can Xueta i Can Paulí.