Cada any una cinquantena de dones de les comarques gironines opten per donar llum a casa. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'any passat es van comptabilitzar 54 parts a casa i en els darrers anys es van registrar entre 40 i 60 parts a domicili assistits per professionals sanitaris a la demarcació. A tot Catalunya, el 2017 es van superar els 400 parts planificats a casa, una opció que ha anat creixent en els darrers cinc anys i que també ha fet augmentar el nombre de professionals que s'hi dediquen.

«Estem vivint un moment dolç, perquè hi comença a haver reconeixement i l'opció no és tan estranya com fa anys. Ara tothom coneix algú que ha decidit parir a casa, però encara hi ha molta desinformació», assenyala Marga Franch, vocal de llevadores del Col·legi Oficial d'Infermeres de Girona i llevadora de part a casa en exclusiva.

Franch forma part de Mudra, un equip d'acompanyament i suport a la criança juntament amb quatre professionals més que combinen l'atenció a casa amb l'activitat hospitalària, i que cada any atenen entre 25 i 35 parts a domicili arreu de la demarcació.

«És una opció tan segura com el part hospitalari», explica Franch, sempre que es compleixin diversos requisits, com que sigui un embaràs de baix risc, amb un sol nadó i que vingui de cap, que estigui assistit per professionals especialitzats i la decisió sigui conscient i informada.

«Intentem que abans de les 35 setmanes ja s'hagi pres la decisió, per poder fer un acompanyament en el tram final de l'embaràs i conèixer la parella, la seva manera de viure, què volen en el part... això els dóna seguretat i tranquil·litat perquè el dia del part estiguin a gust i tot flueixi més».

Nova «Guia del part a casa»

Marga Franch, que també és vocal de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC), ha participat en l'actualització de la Guia del part a casa, juntament amb una altra llevadora gironina, Sílvia Díaz-Maroto.

La guia, elaborada conjuntament pel Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona (COIB) i l'ALPACC amb la col·laboració de la Comissió de Llevadores del Consell Català d'Infermeria i l'Associació Catalana de Llevadores (ALC), es presenta aquesta tarda al Col·legi d'Infermeres de Girona.

Al document, únic a l'Estat, s'hi recull el model de llevadoria autònoma i la importància de registrar la seva activitat, deixant constància de quina és la realitat del part a casa a Catalunya.

S'hi tracten els criteris d'inclusió, el seguiment de la gestació, l'assistència al part, el postpart immediat, el puerperi o el part a l'aigua i inclou també annexos d'interès professional que aborden diferents situacions.

Així, per exemple, la guia inclou també consells per alleugerir el dolor i tracta les emergències obstètriques i els trasllats a un centre hospitalari en cas d'emergència o sense urgència, si és la mare qui decideix anar a l'hospital.

Segons les dades de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya, el 80% d'embarassos són de baix risc i, per tant, podrien fer-se a domicili, ja que el 83% dels casos acaben sense complicacions.

Entre un 16 i un 18% de les parteres demanen un trasllat a l'hospital, i d'aquests, només un 2,4% és per un cas d'urgència, la resta es produeixen perquè les mateixes dones ho demanen, per exemple, en allargar-se el procés del part.

És per això que l'entitat reivindica que la sanitat pública hauria de finançar els parts a domicili, un cost que ara abona la família.

A Girona, un part a casa pot costar entre uns 1.800 i uns 2.300 euros, explica Franch, un import que inclou qüestions com el seguiment durant l'embaràs, les visites prèvies al part, el fet que a partir de les setmanes 36-37 la llevadora ja es posa de guàrdia les 24 hores per aquella persona o l'assistència després del naixement per resoldre qüestions relacionades amb la lactància o la quarantena.

«Una de les reivindicacions és que s'inclogui en la cartera de salut i estigui cobert per la seguretat socialha de ser una opció més. Igual que hi ha gent que té clar que no vol anestèsia, n'hi ha que tenen clar que el seu lloc no és l'hospital», assenyala Marga Franch, que aquesta tarda intervindrà en la presentació de la guia, juntament amb la presidenta del Col·legi, Alícia Rey, la de l'ALPACC, Mireia Marcos i la coordinadora de la comissió de llevadores del consell de col·legis, Isabel Salgado, entre d'altres.

També hi haurà l'advocada Marta Busquets, que parlarà sobre aspectes ètics i legals del part a casa.