25 de octubre de 2018
25.10.2018
Diari de Girona

El BioBanc de l'Idibgi cedeix unes 4.000 mostres per a la recerca en cinc anys

El banc, que preserva material biològic sobrant de les proves dels pacients, n'atresora prop de 165.000

25.10.2018 | 13:24
Un treballador del BioBanc, en una imatge d'arxiu.

El BioBanc de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha cedit més de 4.000 mostres biològiques per a la recerca a investigadors gironins en els seus primers cinc anys de funcionament. El BioBanc, que preserva mostres de donants per a posar-les a disposició de la comunitat científica, va néixer el 2013 i actualment disposa de 164.157 mostres biològiques, de les quals 23.612 s'han recollit durant el 2018.

Hi ha hagut un creixement exponencial de les cessions de mostres des del 2014 fins al 2018, majoritàriament a causa de les sol·licituds provinents dels mateixos grups de recerca col·laboradors de l'Idibgi.

I és que el procés per fer la donació d'aquests teixits i mostres sobrants de les proves que es practiquen als pacients en els centres d'atenció sanitària i la seva posterior cessió a projectes de recerca s'inicia quan el facultatiu demana permís al pacient -a través del consentiment informat- per utilitzar les seves mostres.

Aquestes mostres són emmagatzemades i conservades en les millors condicions a l'espera de ser sol·licitades per un equip de recerca. Les sol·licituds són avaluades per un Comitè Ètic i un Comitè Científic per tal de garantir que se'n faci un bon ús, que els aspectes ètics i legals es compleixin i que s'asseguri la confidencialitat de les mostres.

Les mostres que gestiona el Biobanc de l'Idibgi es destinen principalment a la recerca en patologies cardiovasculars, malalties neurològiques, psiquiàtriques i neurodegeneratives, ictus, diabetis i obesitat, diferents tipus de càncer, malalties infeccioses i malalties digestives. En aquests cinc anys, n'ha cedit 4.058, 520 de les quals en el que portem de 2018.

Per celebrar el cinquè aniversari del biobanc, els seus responsables han organitzat una jornada científica que aplegarà demà a la Sala d'Actes de l'hospital Santa Caterina de Salt un nombrós grup d'especialistes que debatran sobre la importància dels biobancs en la donació de teixits i mostres per a la recerca biomèdica.

L'acte serà inaugurat a les 9 del matí pel doctor José Manuel Fernández Real, director del BioBanc Idibgi, i pel doctor Jordi Barretina, director de l'Idibgi. També comptarà amb la presència del director de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, el doctor Albert Barberà, que clourà la jornada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook