L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha dissenyat un servei d'assessorament gratuït per a persones grans i dependents amb què ofereix alternatives privades al col·lapse de les residències i els serveis públics. La iniciativa ja funciona a Barcelona i s'està activant a Girona, on ahir es va presentar tot aprofitant una jornada en què es van exposar els eixos de treball de l'entitat fins al 2020 i, també, es van posar en comú els problemes del sector.

Vint-i-cinc responsables de residències, centres de dia i serveis geriàtrics gironins, fonamentalment associats a l'ACRA, van participar en una trobada on es van tractar temes d'actualitat i es van compartir dificultats. Des d'aquesta organització empresarial sense ànim de lucre es van referir a la manca de personal que castiga aquests tipus de serveis com un els problemes més freqüents, així com la impossibilitat d'apujar els sous dels treballadors sense que l'administració augmenti les seves aportacions. Com a aspecte diferenciador de les àrees metropolitanes, a Girona es va constatar que les dificultats habituals dels serveis i les ajudes que es presten a domicili es compliquen en les zones rurals.

La directora territorial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat a Girona, Marta Casacuberta, va participar en l'obertura de la jornada explicant les línies de col·laboració entre la seva Conselleria i l'ACRA.

La XARXAgran

XARXAgran és el nom del nou servei d'assessorament i suport d'ACRA per a la gent gran i les seves famílies, que necessiten un recurs assistencial -ja sigui a casa, en un centre especialitzat o per a un període determinat- però que topen amb el mur de les llistes d'espera de la xarxa pública.

Per donar a conèixer aquesta eina, que es presenta com una alternativa a l'hora de buscar recursos, l'associació realitzarà una campanya informativa a través dels centres d'atenció primària, les farmàcies i altres prescriptors del territori.