25 de octubre de 2018
25.10.2018
Diari de Girona

Els pobles del Ripollès xifren en 1,86 milions els danys pels últims aiguats

Generalitat, Diputació i Consell Comarcal es comprometen a coordinar-se per recuperar la normalitat

25.10.2018 | 00:29
Els pobles del Ripollès xifren en 1,86 milions els danys pels últims aiguats
Els pobles del Ripollès xifren en 1,86 milions els danys pels últims aiguats

Els aiguats que la tempesta tropical Leslie van deixar el 15 d'octubre al Ripollès han causat danys valorats en 1,86 milions d'euros. Aquesta és la primera xifra que ha donat a conèixer el Consell Comarcal del Ripollès, després de recollir les dades dels dinou municipis afectats i estructurar-les en tres àmbits: urbanisme i instal·lacions municipals, comunicacions i camins rurals i, per últim, lleres.

El següent pas serà inventariar els danys al detall i buscar finançament. Segons va explicar el president de l'ens comarcal, Joan Manso, s'haurà de veure què podran assumir els consistoris i fins a on poden arribar la resta d'administracions, com són Generalitat, la Diputació de Girona i també l'Estat. «Els que més ens preocupen són els municipis petits», per tenir menys capacitat de reacció, va admetre Manso, alhora que es va comprometre a ajudar-los per recuperar la normalitat.

El president comarcal i també alcalde de Campdevànol va remarcar la seva preocupació pels municipis petits perquè no tenen la mateixa capacitat per afrontar una situació imprevista. «Els ajudarem i estarem al seu costat», va afirmar. La comarca té 13 municipis que no arriben als 500 habitants. Entre els indrets més afectats hi ha Setcases i Vilallonga, amb accessos a masies molt afectats; Ripoll, amb una important concentració d'àrids i molts arbres tombats a la llera del Ter i Ribes de Freser, amb inundacions a edificis municipals i un esvoranc al passeig. També hi ha ponts que s'han descalçat i també camins rurals, com el que connecta Espinavell i Setcases que està impracticable per citar alguns exemples. Divendre, l'ACA va anunciar que començaven a retirar les fustes acumulades als ponts i lleres del Ter de Ripoll i que preveien més de 200 actuacions al territori.

Durant una visita a la llera del Ter, al seu pas pel centre de Ripoll, tant Generalitat com Diputació es van comprometre ahir a coordinar-se per buscar finançament. El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, va reconèixer la «bona gestió» des del primer moment de les institucions i també de la ciutadania davant una «situació complicada» i va assegurar que es treballarà per restablir la normalitat. En aquest sentit, també tenen previst reclamar ajuts a l'Estat. Per la seva banda, el president accidental de la Diputació, Fermí Santamaria, va avançar que estudiaran si poden obrir una línia d'ajuts alhora que buscaran fórmules per retornar una part dels diners que hagin d'avançar els municipis. Després, els polítics van assistir a un consell d'alcaldes extraordinari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook