Prop de 250 persones van ingressar l'any passat als hospitals de Calella i Blanes per un ictus Segons les dades de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, durant el 2017 l'ictus va ser el motiu d'ingrés neurològic més freqüent, amb 244 pacients hospitalitzats er aquesta patologia. D'aquests, el 85% (2017 persones) eren persones de més de 64 anys. Pel que fa a la resta, n'hi havia 37 que se situaven en la franja d'edat d'entre 40 i 64 anys i tres entre els 15 i els 39.

Aquestes hospitalitzacions, assenyalen des de la Corporació, corresponen a pacients que ja ha estat avaluats, diagnosticats i tractats en hospitals de tercer nivell, i que per tant disposen de la tecnologia adequada per a aplicar-los el tractament, però que encara no poden ser traslladats al seu domicili, o bé persones que han anat tard a l'hospital i ja no poden rebre el tractament agut pertinent.

I és que en l'ictus o accident vascular cerebral, el temps és clau perquè a major temps transcorregut des de l'inici de l'afectació, més deteriorament pot patir el pacient i hi ha menys possibilitats de tractament, fet que comporta que s'incrementi el risc de seqüeles.

L'ictus és sol presentar una simptomatologia clara, com pèrdua de força a les extremitats inferiors i superiors, alteració de la parla o debilitat d'una part del cos.

Davant d'aquests senyals, es recomana al pacient contactar ràpidament amb un servei d'emergència per iniciar el protocol establert, el Codi Ictus, que permet donar atenció immediata als pacients que se sospita que podrien patir-ne un.

A l'Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d'incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves.

Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l'ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70% del total d'ingressos de caràcter neurològic i suposa un 5% de la despesa sanitària.

Tot i això, hi ha dades esperançadores ja que en els darrers anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.

L'hospital Josep Trueta El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la unitat d'Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d'aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.

Els fàrmacs trombolítics són els que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l'infart cerebral en les primeres hores, i a l'hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l'intent de dissolució del trombe que ha clos l'artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus; en casos seleccionats, dins les 9 hores posteriors. El subministrament d'aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de tres mesos d'haver patit l'infart cerebral.Actes pel Dia Mundial de l'Ictus

El dia 29 d'octubre es commemora el Dia Mundial de l'Ictus, una efemèride que entitats i centres sanitaris gironins avancen uns dies i aprofiten per conscienciar sobre la patologia, fer-ne prevenció i recollir fons per millorar l'atenció dels afectats.

Més de 300 persones van participar diumenge en la segona caminada popular «Calella camina per l'ictus», en què es van recaptar 1.600 euros. Els diners es destinaran a l'Associació de Voluntaris i Amics de l'Hospital de Calella per la compra de material informàtic per poder utilitzar en les sessions de rehabilitació que es fan a l'Hospital de Dia Rehabilitador de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva amb els pacients afectats per aquesta malaltia.

Divendres, la Fundació Ictus i l'Associació Ictus Girona instal·laran una carpa a la plaça Catalunya per informar els viananats i per setè any consecutiu, la unitat d'Ictus del servei de Neurologia de l'hospital Trueta participarà activament en el Dia Mundial de l'Ictus, de 9 a 13 farà ecografies de Doppler per comprovar l'estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat d'aquesta prova pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia.

Enguany, a diferència d'altres edicions, es demana a la ciutadania interessada a fer-se la prova que demani hora per tal d'evitar les esperes d'altres anys. Les persones que ho vulguin encara ho poden fer, trucant avui al 972 940 262 entre les 9 i les 12. S'habilitaran dos aparells d'ecografia de Doppler al vestíbul per fer la prova, que dura uns deu minuts, a dues persones alhora. Si no han demanat hora també seran ateses, però en aquest cas l'espera pot ser més llarga.

A part d'aquesta activitat, professionals d'infermeria del servei també mesuraran la pressió arterial i la glucèmia de qui ho vulgui. A més d'aquests controls per tal de prevenir l'aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar.

El centre cívic de Sant Julià de Ramis també acollirà divendres un acte commemoratiu organitzat per l'associació Ictus Girona i Mutuam. Serà a partir de les 11 i hi haurà una taula rodona i actuacions musicals.