El Departament de Saluta les comarques gironines des de principis d'any, una infecció molt contagiosa, però freqüent i normalment de caràcter lleu.

Durant l'any 2018 s'han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya 24 brots -és a dir, dos o més casos relacionats en el temps i l'espai- d'aquesta infecció, que es dóna especialment en infants d'entre 2 i 5 anys. D'aquests, vint brots s'han notificat a partir de les darreres setmanes del mes de setembre fins el dia d'avui. Aquesta infecció bacteriana superficial i localitzada a la pell es sol produir en entorns familiars o escolars, a més d'altres espais on hi ha molt de contacte entre les persones, com les instal·lacions esportives.

L'àmbit en el qual s'han presentat amb una major freqüència els casos detectats aquest any ha estat l'escolar, on han aparegut 19 (79,2%) dels brots. Tres'han registrat en l'àmbit familiar, un en un casal d'estiu i un en una institució no sanitària.

Segons les dades de Salut, la major part dels brots notificats s'han produït a la ciutat de Barcelona (17 brots), encara que també a altres zones de Catalunya s'han declarat brots. A banda del de Girona, n'hi ha hagut dos Valles Oriental i Vallès Occidental, dos al Barcelonès Nord-Maresme, un al Barcelonès Sud i un més Terres de l'Ebre. Des de la conselleria recorden que l'impetigen és una infecció freqüent, especialment en nens d'entre 2 i 5 anys, encara que poden resultar afectades persones de totes les edats. La seva incidència s'incrementa a l'estiu, i també a principis de la tardor, atès que es veu afavorida per la calor i la humitat.

Es presenta amb més freqüència a zones de la pell amb ferides o rascades i per tant, les zones descobertes són les que més freqüentment resulten afectades.

És una infecció habitualment de caràcter lleu però molt contagiosa, que es transmet per contacte directe amb les lesions de la pell, o indirecte a partir d'objectes o roba compartida, com tovalloles o material esportiu.

En general, respon bé al tractament i acostuma a ser suficient seguir un tractament antibiòtic local per curar la infecció, encara que de vegades es requereix tractament oral, especialment si les lesions són més extenses.

Mesures de prevenció

Des dels Serveis de Vigilància Epidemiològica de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya s'estan recomanant les mesures preventives i de control oportunes per tal de limitar la seva extensió, com consultar el pediatra o el dermatòleg davant la sospita d'estar afectat o extremar les mesures higièniques tan al domicili dels afectats com a l'escola, especialment el rentat de mans amb regularitat amb aigua i sabó abundant. Assecar bé les mans després del rentat, tallar bé les ungles i mantenir-les netes o mantenir seca la zona de la boca en cas de baveig excessiu també són altres recomanacions de la conselleria, a banda d'evitar tocar o gratar la pell lesionada o no compartir tovalloles ni roba com mocadors o bufandes. Així mateix, Salut aconsella no fer activitats que impliquin molt contacte personal o tapar les lesiones que estiguin descobertes fins que hagin format crosta.

En cas que hi hagi un alumne infectat, Salut recorda que no ha d'anar a l'escola fins a 48 hores després que hagi iniciat el tractament antibiòtic, si bé en alguns casos, pot ser recomanable perllongar el temps d'absència si les lesions no estan seques.