n El BioBanc de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha cedit més de 4.000 mostres biològiques per a la recerca a investigadors gironins en els seus primers cinc anys de funcionament. El BioBanc, que preserva mostres de donants per a posar-les a disposició de la comunitat científica, va néixer l'any 2013 i actualment disposa de 164.157 mostres biològiques, de les quals 23.612 s'han recollit durant el 2018.

Entre el 2017 i el 2018 hi ha hagut un creixement exponencial de les cessions de mostres, que provenen de les restes biològiques sobrants de les proves que es practiquen als pacients als centres sanitaris de la demarcació, sempre amb prèvia autorització de l'afectat. Aquest creixement de les cessions de mostres, indiquen des de l'Idibgi, es deu majoritàriament a causa de les sol·licituds provinents dels mateixos grups de recerca col·laboradors del centre de recerca, amb seu al parc hospitalari Martí i Julià de Salt.

I és que el procés per fer la donació d'aquests teixits i mostres sobrants i la seva posterior cessió a projectes de recerca s'inicia quan el facultatiu demana permís al pacient -a través del consentiment informat- per utilitzar les seves mostres.

Aquestes passen a ser emmagatzemades i conservades en les millors condicions a l'espera de ser sol·licitades per un equip de recerca. Les sol·licituds són avaluades per un Comitè Ètic i un Comitè Científic per tal de garantir que se'n faci un bon ús, que els aspectes ètics i legals es compleixin i que s'asseguri la confidencialitat de les mostres.

Les mostres que gestiona el Biobanc de l'Idibgi es destinen principalment a la recerca en patologies cardiovasculars, malalties neurològiques, psiquiàtriques i neurodegeneratives, ictus, diabetis i obesitat, diferents tipus de càncer, malalties infeccioses i malalties digestives.

En aquests primers cinc anys de funcionament, el Biobanc ha cedit 4.058 mostres per fer recerca, 520 de les quals en el que portem de 2018.

El BioBanc de Girona està integrat dins la Red Nacional de Biobancos finançada per l'Institut de Salut Carlos III, que engloba els biobancs de tot l'Estat espanyol per potenciar el treball conjunt.

Jornada avui a Salt

Per celebrar el cinquè aniversari del servei, els seus responsables han organitzat una jornada científica que aplegarà avui a la sala d'actes de l'hospital Santa Caterina de Salt un nombrós grup d'especialistes que debatran sobre la importància dels biobancs en la donació de teixits i mostres per a la recerca biomèdica.

El doctor José Manuel Fernández Real, director del BioBanc Idibgi, i el doctor Jordi Barretina, director de l'Idibgi, són els encarregats d'inaugurar l'acte a les nou del matí.

La cita també comptarà amb la presència del director de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya i exdirector de l'Idibgi, el doctor Albert Barberà, que clourà la jornada.