L'hospital de dia de malalties neurodegeneratives ubicat al parc hospitalari de Salt va atendre l'any passat 242 persones. Amb un 11,52% més d'usuaris atesos que el 2016, el dispositiu es consolida com a centre de referència a les comarques gironines en la neurorehabilitació de les persones afectades de malalties neurodegeneratives i dany adquirit, cerebral i medul·lar.

Pràcticament la meitat de les persones ateses, un 46%, estaven diagnosticades d'esclerosi múltipleEls altres diagnòstics més prevalents van ser les malalties agrupades sota el diagnòstic de Parkinsonhttps://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/10/18/salut-calcula-que-hi-ha/940913.html (13%), les atàxies (13%) i l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), amb un 8% dels casos. Les neuropaties i les distròfies musculars signifiquen el 4,54% cadascuna sobre el total de pacients atesos i, amb un menor nombre de casos, també s'hi tracten els traumatismes cranioencefàlics, lesions medul·lars, amiotròfies i altres diagnòstics neurològics menys prevalents com la Corea de Hungtington.

La mitjana de sessions per pacient és de 34 i cada usuari rep una mitjana de dos tipus de tractaments. L'any 2017 es van realitzar en conjunt més de 8.000 sessions i gairebé 14.700 tractaments. L'edat mitjana dels pacients és de 51 anys, segons les dades de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), que gestiona aquest servei, ubicat al centre sociosanitari la República, dins el parc Martí i Julià.

L'hospital de dia està dotat amb 25 places i és atès per un equip de professionals multidisciplinari que s'ocupa de tractar, en diferents àrees, dèficits específics que formen part d'un tractament global per millorar la qualitat de vida de les persones ateses. L'equip està format per metges rehabilitadors, psiquiatres, psicòlegs, neuropsicòlegs, fisioterapeutes, terapeuta ocupacional, logopeda, dietista, i treballador social. Els professionals, a més, treballen en estreta col·laboració amb la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), amb seu al mateix centre sociosanitari. La FEM va donar ahir al centre una grua de suspensió per a la rehabilitació i moviment dels pacients valorada en més de 12.000 euros.