Els vianants són les víctimes d'accident de trànsit que més creixen durant el 2017 a les comarques gironines, amb un 4,15%. Una víctima, segons el Servei Català de Trànsit, es considera a tota persona que resulti morta o ferida com a conseqüència d'un accident de circulació. L'estadística mostra que durant l'any passat van resultar víctimes d'un accident fins a 276 vianants, quan el 2016 n'hi havia hagut 11 menys. Es tracta d'un col·lectiu molt vulnerable i que no té cap altre element de protecció que el seu cos quan és víctima d'un accident, fet pel qual la lesivitat en aquests casos pot ser molt elevada i, fins i tot, pot arribar a perdre's la vida.

Aquest tipus de víctimes es dona sobretot en àrees urbanes, on malauradament en carrers de les poblacions hi ha ensurts en forma d'atropellaments, alguns d'ells fins i tot en els passos de vianants. D'aquests alguns acaben essent mortals però en són una minoria. Durant l'any vuit persones van ser víctimes d'un atropellament mortal. Les mateixes baixes per aquesta causa que el 2016.

Un dels que van acaparar més atenció mediàtica és el que va tenir lloc el 25 de novembre del 2017 a Sant Joan les Fonts. Va produir-se pels volts de dos quarts de set de la tarda al punt quilomètric 86 de la carretera N-260 i un vehicle tot terreny va atropellar dues persones abans d'impactar amb la marquesina d'una parada d'autobús. Tot i la ràpida actuació dels serveis d'emergències, va morir un jove de 33 anys de la Canya.

El conductor va ingressar a l'hospital d'Olot però els Mossos li van poder practicar el test d'alcoholèmia i va donar un resultat positiu de 0,56 mg d'alcohol per litre d'aire expirat, més del doble del màxim permès, que en aquest cas era de 0,25 mg/l. A més, el jove també va donar positiu en cànnabis. El jove va sortir en llibertat amb mesures cautelars després de declarar davant del jutge.

Pitjors àrees: Gironès i Empordà

Si s'analitzen les dades per comarques, el Gironès és on va haver-hi més víctimes d'aquest tipus d'accident, amb 96. D'aquestes, 92 van ser en zones urbanes. En segon terme, hi ha l'Alt Empordà, on 69 persones van patir un atropellament. Si es compara amb l'any anterior, en aquesta comarca, hi va haver més víctimes, 72. Mentre que al Gironès la xifra va ser inferior, amb 94 casos. Les dades pertanyen a l'Anuari Estadístic fet públic pel Servei Català de Trànsit.

Per contra, la zona on es van produir menys accidents d'aquets tipus va ser el Ripollès, amb un sol vianant atropellat a la xarxa viària. L'any anterior n'hi va haver dos.

Pel que fa a la resta de tipologia de víctimes, cal distingir entre el conductor i el passatger. En els casos de conductors, les víctimes van patir un increment molt baix, d'un 0,7%. Es va passar de 2.429 a 2.446. Mentre que, de víctimes passatgers n'hi va haver 875, quan el 2016, n'havien estat 985.