La nevada més primerenca dels últims deu anys a Catalunya, que ha deixat gruixus de fins a 40 centímetres de neu a la Bonaigua i més de 25 al Cadí, deixarà pas en les pròximes hores a un nou front de pluja intensa. A les comarques gironines, l'avís d'acumulació de pluges afecta el Ripollès i la Cerdanya.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), les prediccions meteorològiques un nou episodi de pluja arribarà a partir de mitja tarda de demà, quan amaini el vent que bufa avui.

Demà dimarts al matí el vent anirà perdent força, però a partir de mitja tarda arribarà una nova pertorbació que donarà lloc a un episodi de precipitació general que afectarà a Catalunya fins dimecres.

Es podran acumular més de 100 litres d'aigua per metre quadrat en punts del Pirineu i Prepirineu (la cota de neu pujarà de 1.500 a 2.000 metres) i la precipitació podrà ser localment d'intensitat forta, sobretot en punts del litoral i del prelitoral.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació i intensitat de pluja, per vent i per onatge.

La predicció a mitjà termini indica més estabilitat meteorològica per al Pont de Tots Sants, amb un augment lent de la temperatura.

Neu a l'Empordà

Segons el Meteocat, la cota de neu es va situar diumenge en 1.000 metres a tot Catalunya i en cotes altes del Pirineu es van acumular fins a 40 centímetres de gruix, cosa que no succeïa en un mes d'octubre des de feia 10 anys, encara que fa 6 anys el fred va ser més intens que l'actual.

En alguns casos ahir va arribar a nevar transitòriament fins a 800 o 900 metres, com a l'Aran, la Cerdanya o l'Albera, un fenomen que no ocorria d'una forma extensa en cotes baixes des de finals d'octubre del 2008, concretament des del 29 d'octubre del 2008, quan va nevar fins a 500-600 metres al prelitoral i al centre de Catalunya.

La neu també va arribar fins al fons d'alguns valls i va deixar fins a 17 centímetres a Vielha (Val d'Aran), la més gran nevada en un mes d'octubre en aquesta localitat en almenys dues dècades.

Ahir també va nevar al centre i nord del prelitoral, amb moments d'aiguaneu o puntualment neu als cims de Montserrat i Sant Llorenç del Munt i una nevada més destacable, 5 centímetres, en cotes altes del Montseny.

També es va arribar a blanquejar la part més alta de l'Albera (Alt Empordà) a partir d'uns 900 metres, un fet insòlit en un mes d'octubre en els últims 20 anys.

La temperatura màxima cau 20 graus en 3 dies a Castell d'Aro

La nevada va venir acompanyada per un descens de temperatures de fins a 20è C en 3 dies, encara que es va fer més evident ahir.

Destaca el cas de Castell d'Aro, que el dimecres 24 d'octubre va registrar 30,2ºC de màxima i ahir diumenge es va quedar en 10,7ºC.

La temperatura màxima d'ahir diumenge va ser la més baixa en un mes d'octubre en 23 de les 141 estacions meteorològiques que tenen més de 10 anys de dades, situades sobretot a l'interior i al Pirineu.

A la resta, en general s'havien mesurat màximes més baixes a final d'octubre del 2008, i en menor grau el 2012.

Al Pirineu, la temperatura ha rondat els -10ºC a 2.300 metres, un valor molt baix per a l'època però que no és rècord d'octubre, ja que a final d'octubre del 2012 les estacions automàtiques d'alta muntanya van mesurar fins a -14ºC.