Una investigadora gironina ha desenvolupat un nou mètode per evitar les recaigudes del càncer de pell de cèl·lules basals, el tipus de tumor més freqüent. L'olotina Adriana Sánchez Danés, investigadora de la Universitat Lliure de Brussel·les, en col·laboració amb investigadors de l'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron, ha descobert que hi ha un grup de cèl·lules latents durant el tractament que desencadenen la reaparició de la malaltia, de la qual només a l'Estat se'n declaren uns 54.000 casos l'any.

El carcinoma basocel·lular és un càncer que presenta molt bon pronòstic, però hi ha aproximadament un 2% de casos que no es pot operar, perquè estan localment avançats o són metastàtics, és a dir, que s'han dispersat a altres teixits o òrgans. Aquests tipus de pacients són tractats amb un fàrmac anomenat Vismodegib, però aproximadament un de cada quatre experimenten recaigudes un cop acabat el tractament.

L'estudi, que s'ha publicat a la revista Nature, identifica les cèl·lules que resisteixen l'efecte del fàrmac i que són responsables de les recaigudes. A partir de models genètics de ratolins que permeten marcar aquestes cèl·lules resistents, els científics han observat que el tractament amb aquest medicament condueix a l'eliminació dels carcinomes basocel·lulars, però també que petits grups de cèl·lules resisteixen el fàrmac i queden adormides.

«En aturar el tractament, aquestes cèl·lules adormides es reactiven i originen les recaigudes. Aquestes cèl·lules resistents poden eliminar-se amb la combinació de dos fàrmacs, el Vismodegib i un altre inhibidor, i d'aquesta forma s'eviten més del 95% de les recaigudes en models de ratolí», apunta la biotecnòloga d'Olot, que es va traslladar a Bèlgica per fer-hi un postdoctorat i que fa tres anys que treballa en aquesta línia d'investigació al laboratori del professor Cédric Blanpain, un científic amb molt prestigi.

Després de fer servir models de ratolí transgènics que mimetitzen el carcinoma basocel·lular humà, els investigadors han validat els resultats en mostres de pacients, comprovant que el tractament també generava cèl·lules adormides en els malalts. El proper pas, indica Sánchez Danés, seria que la indústria farmacèutica certifiqués amb assaigs clínics que la combinació dels dos fàrmacs és igual d'efectiva en pacients.

La científica gironina apunta que els resultats d'aquesta recerca també obren la porta a millorar l'abordatge d'altres tumors que s'originen amb les mateixes mutacions que el carcinoma basocel·lular, com el medul·loblastoma, un dels càncers pediàtrics més freqüents.

Entre Barcelona i Brussel·les

Formada en Biotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Adriana Sánchez Danés es va doctorar a la capital catalana, on va desenvolupar un sistema in vitro

En acabar el doctorat, es va traslladar a la capital belga per fer recerca al laboratori del professor Cédric Blanpain, un pioner en el camp de la biologia del càncer, a la Universitat Lliure de Brussel·les. «Tenia ganes de conèixer altres maneres de fer ciència, i la meva estada a Brussel·les ha estat molt enriquidora, ja que no només m'ha permès ampliar els meus coneixements científics, sinó també utilitzar noves estratègies i tecnologies per contestar les preguntes científiques que m'he anat formulant», explica.

En els seus plans de futur hi ha continuar investigant, i preguntada per si es planteja tornar a Catalunya en els pròxims anys, respon que «a tothom li agrada tornar a casa».