Dues nits al ras i amb temperatures mínimes de fins a set graus negatius. Això és al que es van haver d'enfrontar els dos excursionistes que es van perdre dissabte a la zona de Meranges, quan tornaven del cim del Puigpedrós. Ahir se'ls va localitzar vius, però amb hipotèrmia, a la zona de Malforat, a la banda francesa de la Cerdanya, i se'ls va evacuar a l'hospital de Cerdanya, on se'ls va tractar d'hipotèrmia per congelació en extremitats.

Per sobreviure a la situació extrema a causa de la meteorologia adversa -neu i baixes temperatures-, la parella-un home de 57 anys i una dona de 43, veïns de Sabadell- va passar les hores esperant que se'ls rescatés sota d'una roca a la zona de Malforat. Segons va informar el diari Regió7, va ser el soroll de l'helicòpter de la Gendarmeria el que ahir pels volts de dos quarts de deu del matí va alertat la dona, que va sortit de l'amagatall i els va fer senyals.

Pronòstic pessimista del rescat

Segons va explicar el cap dels Bombers de la Generalitat de la regió centre, Francesc Boya, els dos excursionistes van dormir al ras suportant temperatures de zero graus de dia i de fins a almenys set durant la nit.

En declaracions als mitjans, va assegurar que el pronòstic del rescat era pessimista, i a causa de les dures condicions climatològiques els havia «sorprès» haver-los trobat amb vida.

Els Bombers estudiaran, com fan en tots els serveis de rescat, si hi hagut algun tipus de negligència i, en cas d'haver-hi imprudència, podrien haver de pagar el cost de l'operatiu de rescat, tenint en compte que se'ls va advertir que no era aconsellable sortir a la muntanya amb la meteorologia que hi havia a la zona. Els responsables de la Gendarmeria, per la seva banda, ahir van dir dit que no es plantegen aquesta opció, ja que a França no es cobren els rescats. El cap de la regió d'Emergències de Bombers va insistir a demanar prudència a la gent que surt a la muntanya i extremar les precaucions.

Sense bateria al mòbil

El cap dels Bombers va ressaltar ahir que la parella s'havia perdut en descendir del cim quan es dirigien al refugi de Malniu, es van quedar sense bateria i els serveis d'emergències no van poder tornar a contactar amb ells per saber les seves coordenades. Per això, Boya va alertar de la importància de saber «quines eines es té i quant duren» a l'hora de sortir a la muntanya, ja que molts excursionistes creuen que portar un mòbil és suficient però poden quedar incomunicats igualment, davant de la qual cosa va suggerir portar una bateria de recanvi.

El dispositiu de recerca es va activar dissabte i va estar treballant sota dures situacions climatològiques. El diumenge es va suspendre a la nit i es va reprendre a primera hora d'ahir amb un helicòpter de Bombers i quatre dotacions terrestres amb efectius del GRAE de Muntanya. També estava previst que al llarg del matí s'incorporessin dues unitats del Grup Caní de Recerca, el punt de trànsit, més efectius terrestres i un helicòpter amb càmera tèrmica.

Durant els dies de recerca es va estar treballant de forma coordinada amb tots els cossos operatius. La Gendarmeria, els Mossos i els cos d?Agents Rurals, que ahir va activar vuit agents.