Els municipis dels Ripollès que van patir destrosses per causa de les pluges provocades pel pas de l'huracà Lesliefa uns 15 dies hauran d'esperar l'entrada del 2019 per poder demanar ajuts per reparar camins, esllavissades, destrosses en polígons o desaparició d'àrees d'hort.

El motiu és que ni la Generalitat ni la Diputació de Gironaper poder ajudar els ajuntaments en els 2 mesos que queden de l'any actual.

La situació va ser exposada en el ple de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses que va tenir lloc el dijous, dia 25 d'octubre. L'alcalde, Ramon Roqué (MES), va donar compte del fet que havia estat en una reunió al Consell Comarcal del Ripollès. A la reunió hi eren presents representants de l'Agència Catalana de l'Aigua, del Departament de Territori i Sostenibilitat, el secretari d'Administració Local, directors territorials i el diputat de Cooperació de la Diputació. Els representants de les institucions van expressar la voluntat d'ajudar els ajuntaments per afrontar els costos.

«És veritat que estem a finals d'any i ni la Generalitat ni la Diputació compten amb partides actives o amb disponibilitat econòmica perquè els ajuntaments podem demanar aquestes ajudes», va matisar Ramon Roqué. L'alcalde de Sant Joan de les Abadesses va concloure: «Per tant se'ns va demanar que hauríem d'esperar fins a l'any vinent per poder tramitar les ajudes pel que fa a la Diputació i la Generalitat».

En la seva explicació Roqué va explicar que els representants de la Generalitat els van posar l'interrogant dels pressupostos. La Generalitat està en estat de pròrroga pressupostària. No ha fet pressupostos per al 2018 i confia poder-ne fer per al 2019.

Els representants de les institucions catalanes van explicar als edils que poden demanar subvencions al Ministeri de l'Interior a través d'una convocatòria de protecció civil.

Sobre aquesta convocatòria, Ramon Roqué va exposar: «He parlat amb el subdelegat del Govern i és una convocatòria que cal veure exactament si ens hi podem adherir, perquè és una convocatòria que condiciona que les actuacions estiguin fetes». Roqué va valorar que si l'Ajuntament no disposa de diners, és complicat.

La neteja de les lleres

Pel que fa a la neteja de les restes de la tempesta de les lleres, l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, va exposar que el dimecres dia, 24 d'octubre, cinc brigades de l'Agència Catalana de l'Aigua treballaven entre les capçaleres del Ter fins al pantà de Sau.

El representant de l'Agència, segons, ell li va assegurar que en els dies venidors afegiria una altra brigada al terme de Ripoll i una de les que treballen a Ripoll pujaria fins a Sant Joan de les Abadesses. Segons l'alcalde, el compromís és que tota la llera del riu Ter de Sant Joan fins a Ripoll estarà neta a finals de novembre.

Ramon Roqué va explicar que la inundació, segons els experts, és de les que es poden repetir en un espai temporal de 20 anys. A la pràctica, segons ell, una inundació com la del Leslie podria passar la setmana vinent.

Per això, Ramon Roqué va considerar que un cop les institucions estiguin en condicions de donar els ajuts, «seria bo que els allarguessin per poder fer murs i esculleres».

Va posar d'exemple: «Nosaltres tenim el polígon de Cal Gat, que és molt vulnerable». Va explicar que la riuada els va perjudicar molt. Roqué va apuntar que l'Ajuntament de Sant Joan s'ha compromès a fer un projecte que marqui la inundabilitat de Cal Gat i fer les accions necessàries per protegir-lo.

Roqué va definir que el dia de les inundacions van caure 200 litres per metre quadrat a la capçalera i el riu Ter va pujar el cabal en gran manera. Els afluents es van trobar que el cabal del Ter els impedia entrar-hi aigua i durant unes hores van fer bassa pels costats.

L'alcalde va considerar que 200 litres per metre quadrat no és tanta aigua i que la situació es pot tornar a repetir. Per això, va indicar que cal prevenir.