El conseller d'Ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló, va assegurar dissabte, en una jornada del Consell Escolar de Catalunya, que «som un sistema escolar que no ha d'explicar confessions religioses. Apostem clarament per la cultura religiosa, no per les religions, en currículums i horaris escolars».

En concret, Bargalló va participar en la clausura de la XXVI Jornada de reflexió. Identitats, cultures, educació del Consell Escolar de Catalunya (CEC), que es va celebrar a les instal·lacions del laboratori ciutadà d'innovació social i tecnològica Citilab de Cornellà de Llobregat.

A més, el conseller va defensar que el seu Departament aposta per la diversitat i pel model intercultural: «Volem sortir d'axiomes, de dogmes i de prejudicis. Volem trencar amb els prejudicis», va assegurar, així com va destacar que un dels seus principals objectius és la lluita contra la segregació escolar.

En relació amb aquesta última afirmació, el titular d'Ensenyament va anunciar que «el Departament generarà debat i prendrà decisions. La setmana vinent [en referència a aquesta] el Govern començarà a parlar de la modificació del decret d'admissions, que és també una lluita contra la segregació».

Debat al sistema educatiu

El Consell Escolar de Catalunya realitza anualment una jornada presencial monogràfica, que aquest any ha girat entorn de la interculturalitat a partir d'un document previ, amb una sèrie de recursos i informacions per abordar el debat en el marc del sistema educatiu.

Així, dissabte es va dur a terme una taula central d'experts sobre interculturalitat, que va comptar amb el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; l'expert en gestió de la diversitat i diàleg interreligiós Enric Vendrell; i la directora general d'Educació Infantil i Primària, Mar Camacho.

Entre altres qüestions, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va anunciar que el Govern de la Generalitat aprovarà la modificació del decret d'admissions als centres educatius i que, en el transcurs dels propers dies, l'executiu català començarà a parlar d'aquesta modificació per canviar el decret d'admissió d'alumnat, amb l'objectiu de lluitar contra la segregació escolar. D'alta banda, el conseller va reclamar un «debat» sobre quin model d'interculturalitat hi ha a les escoles catalanes. «El debat ens va bé perquè ens ajuda a prendre decisions» i «només l'immobilisme impedeix que el sistema millori», va asseverar.

El màxim responsable del Departament d'Ensenyament vol que aquesta que està en marxa sigui la legislatura «contra la segregació escolar» i per aquest motiu incorporarà canvis que afavoreixin una millor equitat del sistema educatiu, com ara aquest nou decret d'admissions, la normativa que regula els punts que s'assignen a cada família a l'hora d'accedir a una plaça pública. D'aquesta manera, Josep Bargalló va explicar que vol donar impuls al Pacte contra la segregació escolar i, per tant, aposta per un nou decret d'admissions que permeti garantir un millor dret dels infants.

Seguint les recomanacions que en diverses ocasions ha fet el Síndic de Gregues de Catalunya perquè el sistema educatiu sigui més equitatiu, el conseller va remarcar que està decidit a modificar aquest decret, que regula els punts i les normes d'accés a les places públiques d'escoles i instituts.