El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va tancar el setembre amb 71.316 sol·licituds noves d´RGC, complements d´altres pensions, prestacions, ajuts i complements respecte al mateix mes de l´any passat, una dada que la Conselleria no especifica per a Girona. Una concreció que tampoc ha facilitat al Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, el col·lectiu que treballa amb els destinataris d´aquestes prestacions. A diferència de l´opinió dels professionals, l´últim balanç oficial de la implementació de l´RGC destaca la reducció d´expedients oberts, tot afirmant que «s´està revertint la tendència» anterior. La prestació es va implantar el 15 de setembre de 2017, en substitució de les antigues Renda Mínima d´Inserció i pensions no contributives.

D´acord amb l´informe publicat pel Departament, 27.131 famílies catalanes (equivalents a 68.360 persones) rebien, aquest setembre, l´RGC o alguna prestació complementària. Una renda que també percebien 45.597 pensionistes i beneficiaris de prestacions estatals amb les rendes més baixes.

Segons les dades difoses per Afers Socials, de les 71.270 sol·licituds noves rebudes l´últim any, el mes passat se n´havia valorat el 77% (54.752) i se n´havia denegat el 73% (39.928) perquè incomplien alguns requisits; un 5% (2.858) més no va tirar endavant perquè hi faltava documentació. El setembre es va tancar amb el 23% de les peticions, 16.518, pendents d´estudiar.