Les pluges intenses i abundants de les darreres setmanes d'octubre han estat clau per revifar una temporada de bolets que en un principi es preveia favorable però que va anar decaient a causa de la poca precipitació de finals d'estiu i principis de tardor. Segons l'observador meteorològic i tècnic del Museu dels Volcans d'Olot, Jordi Zapata, «ens hem d'esperar dues o tres setmanes perquè puguem collir bolets madurs». Aquest apunt es recolza pel fet de trobar una gran varietat de fongs, concretament 125 espècies, de mida petita durant la darrera sortida de camp del projecte de recerca «Els fongs de la Garrotxa» de la Institució Catalana d'Història Natural el dissabte passat, iniciativa que té l'objectiu d'elaborar un catàleg dels bolets de la comarca en el marge dels propers dos anys. Segons Zapata, ens hem d'esperar uns dies perquè els bolets treguin el cap, si és que les baixes temperatures pronosticades no esdevenen un obstacle total.

«El dissabte passat vam recollir 125 espècies de bolets, això vol dir que estem en un moment àlgid, tenint en compte que tota sortida que comptabilitzi més de 100 espècies es pot considerar positiva», explica el tècnic del Museu dels Volcans, Jordi Zapata, després d'assistir a la darrera campanya del projecte «Els fongs de la Garrotxa», que va tenir com a punt de partida el Parc Nou d'Olot abans de començar la recerca pels boscos del territori.

Un total d'aproximadament 15 persones van assistir a la trobada, que es va dividir en tres grups: un que va anar a Sant Privat d'en Bas, un altre a Sant Salvador de Bianya i el tercer a les Tries d'Olot. A cada grup hi va haver un parell de micòlegs experts procedents de l'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona, entitat que desenvolupa el projecte. La darrera campanya estava oberta a tothom, malgrat que el dia no acompanyés gaire en estar sempre pendent d'avançar sota el paraigua i ben abrigat per les temperatures hivernals, que tot just acaben d'arribar al país. Zapata confessa que en circumstàncies normals segurament la sortida s'hagués suspès, però després de la caminada estava programada una exposició i una xerrada a l'Hospici d'Olot que va fer que la programació es mantingués en peu. Cap a les quatre de la tarda, els experts van començar a classificar els fongs trobats i van preparar una exposició que va acollir una vuitantena de visitants durant la tarda de dissabte, únic dia en què va estar disponible la mostra. Paral·lelament, a les set del vespre, es va fer una xerrada a càrrec del president de l'Associació Joaquim Codina, Miquel Àngel Pérez-De-Gregorio, que va afirmar que ja hi ha gairebé 1.000 espècies de bolets catalogades a la comarca a causa de la rica diversitat de boscos.

Estat actual i previsió

En aquests moments la neu ja ha arribat a les altes muntanyes i els bolets van baixant de nivell, un efecte que es mou en funció de les temperatures i les estacions. Ara tocaria el torn a les comarques més properes a la costa, que es troben entre els 300 i els 500 metres d'altitud. Pel que fa a les espècies, Zapata apunta que a la Garrotxa ara es troben escarlots, típics de finals d'octubre, acompanyats de fredolics, peus de rata, alguna llenega i camagrocs. A les Gavarres s'hi haurien de sumar els ous de reig, entre d'altres. Tot apunta que la temporada té «bona pinta», si és que la fred i el vent no ho impedeixen, subratlla el tècnic. El projecte compta amb dues sortides d'observació més, amb la data per concretar.