L'Ajuntament de Banyoles va aprovar provisionalment sense unanimitat no alterar lesAjuntament de Banyoles ordenances fiscalsper a l'any que ve en el marc del ple ordinari que es va celebrar ahir al vespre, fet que implica congelar els impostos i les taxes actuals sense provocar cap pressió fiscal per als ciutadans. Les formacions d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i la CUP considerant que, fins ara, les modificacions només han estat en clau administrativa i, per tant, calen canvis per a una millor adaptació al progrés de la ciutat. Junts per Banyoles es va abstenir, ja que considera que no se'ls ha convidat a participar en el procés. A partir d'ara, s'obre un termini d'exposició pública per presentar al·legacions. Si no n'hi ha, la qüestió es tornarà a portar a ple per aprovar-la definitivament.

La qüestió central del ple de Banyoles del mes d'octubre que es va celebrar ahir va ser la modificació de les ordenances fiscals pel 2019, que es van aprovar provisionalment amb 9 vots a favor, 5 abstencions i 3 vots en contra. L'alcalde Miquel Noguer assegura que des de l'equip de govern de Convergència i Unió (CiU), es desitja «no tocar cap ordenança de l'any anterior, fet que no suposarà cap increment fiscal per a la població» en matèria d'impostos i taxes. Noguer argumenta que «considerem que per l'any que ve podem continuar com fins ara sense exercir cap pressió fiscal a la gent», una situació que també es va repetir en els plens dels anys 2017 i 2018.

En arribar el torn d'ICV, el partit va manifestar la decisió de votar en contra la congelació de les ordenances perquè creu que aquesta acció significa una «falta d'ambició per adaptar-nos a la realitat de la ciutat». Segons els verds, els únics canvis que s'han aplicat des del 2011 han estat per modernitzar les ordenances en termes administratius. Per tal de recolzar l'argument, el portaveu del partit va posar d'exemple altres municipis, com Olot o Girona, en què les ordenances s'han modificat per aprovar bonificacions a favor dels ciutadans, per exemple, ajudes destinades a empreses que incorporen energies renovables o per a propietaris que cedeixen pisos socials. La CUP també va optar per oposar-se a la visió de CiU i votar en contra de la no modificació de les ordenances fiscals. Els independentistes creuen que «s'ha perdut l'oportunitat per les ordenances del segle XXI, que haurien de ser participatives i progressives, i no només modernitzades administrativament». Junts per Banyoles va decidir abstenir-se, ja que entenen que es modernitzen tràmits administratius però consideren que no se'ls ha convidat a participar en el procés.

Un altre dels temes que es van posar sobre la taula en el ple de Banyoles d'ahir va ser l'aprovació, amb 15 vots a favor i 2 vots en contra, de la bonificació de l'impost de construccions en obres d'ampliació de la gossera comarcal. Noguer especifica que aquesta petició és un tràmit administratiu comú: «Quan es fa una obra pública de la mà d'un ens també públic, en el marc del ple municipal s'ha d'aprovar una bonificació del 95% de l'impost de construcció segons determina la llei».

Moció de la CUP en pausa

Tots els punts presents en l'ordre del dia es van aprovar, amb més o menys suport per part dels diferents partits, excepte la moció de la CUP sobre un nou marc regulatiu per la gestió del menjador escolar dels centres educatius. En aquest cas, la CUP va reiterar la moció i no es va votar al respecte perquè es va considerar oportú que aquest punt es debati primer al Consell Escolar Municipal abans de tornar a ple.