Municipis i consells comarcals de Girona es van reunir ahir amb la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat per discutir com s'ha d'abordar l'atenció als menors estrangers no acompanyats que fa mesos que arriben a Catalunya i han desbordat els recursos del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Davant la manca de places en centres d'emergència i d'acollida, que ha obligat molts d'aquests joves a passar la nit en comissaries dels Mossos d'Esquadra, la Conselleria va fer una crida a totes les administracions, institucions, entitats o empreses amb espais disponibles. Ara, impulsa la creació de taules de treball arreu del territori que millorin «la coordinació, l'acollida i l'atenció dels menors davant la crisi migratòria, que s'ha accentuat en els darrers anys».

Aquestes taules estan formades per representants dels consells comarcals, dels ajuntaments de més de 20.000 habitants i, pel que fa a la Generalitat, dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Justícia, Interior, Salut i Ensenyament, a més de la Delegació del Govern. La setmana passada, la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, es va reunir amb la taula de les comarques centrals, a Manresa; i durant les properes setmanes ho farà a Barcelona, Tarragona, les Terres de l'Ebre i Lleida.

En la reunió de treball mantinguda ahir a Girona, Oliva va explicar que la majoria dels nois migrats «han vingut a Catalunya per quedar-se» i va insistir que « tenim el deure d'acollir-los i la voluntat de fer-ho de la millor manera possible». Pel que fa als recursos activats a les comarques gironines, Infància va concretar que s'han habilitat més de 180 places, en diferents tipus de recursos, per acollir adolescents desemparats.

D'altra banda, ahir, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) va emetre un comunicat en el qual instava el Govern espanyol a donar «els recursos necessaris per atendre els menors migrants sols perquè considera que les mesures d'urgènica preses fins ara «són insuficients». Els educadors socials també s'han tornat a oferir a les administracions per participar «en tots aquells espais que, de manera planificada, responguin a aquesta situació d'emergència».