El Departament d'Interior ha cobrat fins a 3.740 euros per tres salvaments dels Bombers al medi natural des de l'any 2009, quan la taxa per la prestació de serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvaments va entrar en vigor. L'anomenada popularment com taxa dels rescats s'ha tornat a posar al damunt de la taula després del cas dels dos excursionistes que aquest cap de setmana es van perdre a Merangesdos excursionistes que aquest cap de setmana es van perdre a Meranges. Està sota estudi dels Bombers de la Generalitat, ja que la parella va pujar al cim de Puigpedrós quan se'ls havia desaconsellat per la mala situació meteorològica i també perquè hi havia avisos de la meteorologia adversa.

Els dos veïns de Sabadell -l'home encara està ingressat a l'hospital per congelació d'extremitats- es van perdre el dissabte a la tarda en baixar del cim quan es dirigien al refugi de Malniu. Finalment, després del desplegament d'un gran dispositiu de recerca a la zona, se'ls va localitzar dilluns al matí. Van passar dues nits al ras i van ser localitzats en estat de xoc i hipotèrmia per baixes temperatures.an passar dues nits al ras i van ser localitzats en estat de xoc i hipotèrmia per baixes temperatures. Van sobreviure amagats sota una roca a la zona francesa de Malforat i la Gendarmeria els va localitzar amb l'helicòpter.

Els Bombers, per tant, ara estudiaran, com fan en tots els serveis de rescat, si hi hagut algun tipus de negligència i, en cas d'haver-hi imprudència, la parella podria haver de pagar el cost de l'operatiu de rescat. Els Bombers demanen prudència a l'hora de fer activitats al medi natural i recorden que cal planificar les activitats i sempre anar ben equipat per qualsevol adversitat. I sobretot, portar el telèfon mòbil al cim amb bateria. En el cas de la parella perduda a Meranges, se'ls va acabar, i això va impossibilitar la seva geocalització.

Riu, allau i retrobats

Des que el 2009 es va posar en vigor la taxa, Interior a Girona ha arribat a sancionar en tres ocasions. El primer dels fets va ser el 2011, quan uns joves van quedar atrapats a la Muga. Se'ls van imposar 507,82 euros, que ja han pagat. El segon va ser el mateix any a un esquiador que va ser rescatat fora pistes durant una allau a la Masella. Aquest també ha abonat el cost de la multa, que va ser molt més elevada, de 2.393,57 euros.

El cas més recent de cobrament data de l'estiu de 2014, quan un excursionista va alertar els Bombers perquè havia perdut el seu company a Queralbs. Es van retrobar i després no van avisar els efectius que tenien muntat el dispositiu. Fet pel qual es va considerar que havien actuat de forma negligent i se'ls va imposar una sanció total de 838,98 euros, que van haver de pagar ambdós a parts iguals.