L'amenaça de les prospeccions latent des del 2011, ha desaparegut amb l'arxivament definitiu de 6 dels 12 permisos d'investigació demanats al golf de Lleó. L'àrea afectada per un d'aquests projectes, que coincideixen amb el corredor de cetacis del Mediterrani, s'acostava fins a només 31 quilòmetres del litoral gironí.

La Direcció General de Política Energètica i Mines, del Ministeri per a la Transició Ecològica, va publicar dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'arxivament d'aquests permisos, que en un primer moment va presentar la companyia escocesa Cairn Energy. Una acció molt celebrada per la plataforma que ha liderat el rebuig a sondejos acústics submarins, el col·lectiu balear Aliança Mar Blava, que ha estat el més actiu durant els últims anys perquè les seves costes s'han vist amenaçades per diferents projectes empresarials. De fet, en el seu cas, l'amenaça encara no s'ha superat perquè hi ha iniciatives obertes.

Al llarg dels últims anys, organitzacions ecologistes gironines també s'han mobilitzat, dintre de la plataforma Aturem les prospeccions, i han presentat al·legacions (el 2013 i el 2015) contra aquests projectes. El lideratge del moviment, però, l'ha mantingut la plataforma illenca, que integra organitzacions ciutadanes, professionals, institucions i administracions.

Ahir, l'Aliança Mar Blava va valorar positivament el tancament de sis dels expedients correponents a peticions per buscar hidrocarburs al golf de Lleó, un lloc estratègic per a la migració de cetacis al Mediterrani. Però també va reclamar al Govern de l'Estat que aprovi una moratòria d'efecte immediat perquè cap empresa pugui presentar sol·licituds noves, tant per a la investigació del terreny com per a l'explotació de petroli o gas; i per a «qualsevol altre projecte que utilitzi canons d'aire comprimit o altres tecnologies lesives per a la fauna submarina». Així com també demana que s'arxivin les altres sis peticions promogudes per Cairn Energy que encara s'estan tramitant.

Protecció internacional

Fa prop d'un any, el corredor de cetacis del Mediterrani va aconseguir una protecció internacional el corredor de cetacis del Mediterrani va aconseguir una protecció internacional que impedeix donar permisos per buscar gas o petroli en tota la seva àrea d'influència, tal com va acordar la conferència de països amb riba al Mediterrani que integren el Conveni de Barcelona. El desembre del 2017, els opositors a la recerca d'hidrocarburs al fons del mar esperaven que aquest acord derivés en l'arxivament de tots els projectes i les peticions d'autorització que afectaven la zona protegida, però això no ha passat fins ara. Davant d'aquest retard, el març de 2018 l'Aliança Mar Blava va acusar el Ministeri d'Energia -que llavors depenia del govern del Partit Popular- d'impedir l'arxivament, una acusació que va llençar «després de quasi un any d'inactivitat injustificada del Ministeri pel que fa a aquesta qüestió».