El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha publicat un nou quadern de bona praxi dedicat a la importància i l'impacte sanitari de les vacunes, en què insta els facultatius a combatre «les actituds indecises i reticències de determinats sectors de la població». La publicació ofereix informació actualitzada als professionals, que, segons el COMB, juguen un paper clau a l'hora d'informar i reforçar la percepció sobre la seguretat i beneficis de les vacunes. El quadern sobre les vacunes ha estat coordinat per la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron i membre de la Junta de Govern del COMB, Magda Campins, i és una actualització d'una guia sobre vacunes que es va publicar el 2002.

Des d'aleshores, han aparegut noves vacunes, algunes d'elles incorporades al calendari i finançades públicament i d'altres no, però, també, segons el col·legi professional, s'han declarat brots de malalties evitables a països on les vacunes són accessibles i que s'han atribuït a cobertures vacunals insuficients.

El nou quadern ofereix informació actualitzada als professionals sobre quina és la situació actual a Catalunya respecte a les vacunes (calendari, finançament públic, vacunació a l'escola, etc.) i dedica també un dels apartats a recordar com, gràcies a la vacunació, «s'aconsegueix la immunitat individual i col·lectiva davant malalties que d'una altra manera provocarien elevades xifres de mortalitat». En un apartat dedicat als metges, el col·legi professional els demana que promocionin la vacunació. En aquest sentit, el document insisteix en la necessitat de garantir que els professionals estiguin sempre «ben informats» en aquest àmbit, ja que són «referents per a la població» i els principals responsables a l'hora de resoldre dubtes i els demana que difonguin «un missatge favorable a la vacunació i als seus beneficis, basat en informacions rigoroses i en les evidències científiques disponibles». El document insisteix que els metges i d'altres professionals sanitaris són «fonamentals per reforçar la percepció pública sobre la seguretat de les vacunes i els seus grans beneficis».