L'Associació Catalana de Direccions Infermeres va reclamar ahir que la prescripció infermera sigui «una realitat» per posar fi a la injustícia i inseguretat jurídica que considera que pateix el col·lectiu, en la mateixa línia que el Sindicat d'Infermeria (Satse), que ha reclamat la implementació urgent d'aquestes competències als centres sanitaris, han explicat en diversos comunicats.

«Per molts debats que es generin al voltant de si pot o no prescriure una infermera, la veritat és que per al nostre col·lectiu sempre ha format part de la pràctica habitual», per la qual cosa l'Associació demana que es reconegui oficialment com a competència pròpia, en una carta signada per la seva presidenta, Margarita Esteve, recollida per Europa Press.

Competències

«És evident que fa falta atorgar competències amb una cobertura legal plena a les infermeres que s'hagin format i hagin adquirit els coneixements per prescriure de forma eficaç i segura», va defensar, i va considerar que el valor d'aquests professionals ajudarà a reforçar la qualitat i l'eficiència del sistema sanitari. Esteve ha lamentat que el reconeixement de la capacitat de les infermeres per prescriure «continua sent una assignatura pendent» des de fa massa temps, a l'espera que el Govern de Catalunya acabi el decret per regular-la a Catalunya.

«Agilitat» institucional

Per la seva banda, el sindicat Satse reclama al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i als departaments de Salut de les comunitats autònomes que agilitzin els passos necessaris perquè la implementació que contempla el nou reial decret de prescripció infermera «sigui una realitat el més aviat possible» als centres sanitaris de tot l'Estat. En aquesta línia, demana «la mateixa agilitat demostrada pel Ministeri de Sanitat a l'hora d'aprovar la norma que s'empri en el desenvolupament d'aspectes» com l'elaboració dels protocols i guies de pràctica clínica i assistencial o l'acreditació requerida als professionals d'infermeria amb menys d'un any d'experiència. En aquest context, els càlculs del sindicat d'infermeria Satse fets públics la setmana passada apunten que Catalunya necessita 22.960 infermeres per aconseguir la mitjana europea per 1.000 habitants. Mentre que a Catalunya la ràtio de professionals d'infermeria és de 3,84 i a Espanya, de 5,30, la mitjana europea és de 8,8.

Falten professionals

El sindicat calcula que són necessaris un 50% més dels 43.111 infermers i infermeres que el sistema de salut té en l'actualitat, segons va explicar aquesta setmana en roda de premsa el secretari d'Acció Sindical de Satse Catalunya, David Carbajales. L'estudi Anàlisi de la situació dels infermers i infermeres als centres sanitaris de Catalunya assenyala que un professional d'infermeria té al seu càrrec fins a 18,3 pacients en una planta d'hospital a Catalunya, mentre que la «ràtio segura» és de 6-8 pacients.

Carbajales va detallar que seria necessari augmentar la dotació en 18.831 infermeres addicionals per als hospitals, mentre que les 4.129 restants serien per a l'atenció primària, fins arribar a les 22.960 que considera el sindicat que són necessàries a Catalunya.

El secretari d'Acció Sindical assegura que Catalunya compta amb 5.000 dotacions menys que el 2010 a l'Institut Català de la Salut (ICS), a causa de les retallades, jubilacions no cobertes o llocs de treball que es van concertar, fet al qual cal sumar que un miler d'infermeres estan exercint en territoris limítrofs. El sindicat assenyala que serà necessari crear unes condicions perquè es pugui cobrir aquesta necessitat, i recorda que cada any es graduen més de 700 infermers i infermeres a les escoles catalanes, uns estudis que ha demanat que «s'harmonitzin».

Carbajales apunta que la precarietat que es dona en el sector ha fet que s'hagi provocat un «efecte crida invers».