L'Ajuntament d'Olot ha aprovat modificar el Pla d'Ordenació Urbana Municipal perquè l'Institut Català del Sòl pugui fer una promoció d'habitatges de llogueren uns terrenys de propietat municipal del carrer Sant Cristòfor propers al magatzem de la Brigada, ubicat a l'antiga fàbrica de can Jombi. La promoció serà d'almenys 15 habitatges, que és el paquet mínim de pisos que contenen les promocions de l'Institut Català del Sol.

El regidor d'Espai Públic, Josep Gelis, va explicar que l'aprovació ha de passar pel període d'exposició pública, l'aprovació provisional i el vistiplau definitiu de la Comissió d'Urbanisme de Girona. Gelis va concretar: «l'Incasol ens ha informat que està disposat a fer habitatge de protecció oficial a la finca». Va continuar: «El que hem fet és segregar una part de la finca per no perdre edificabilitat».

La promoció serà la primera de pisos de lloguer social de nova planta que es farà a Olot en 10 anys. Amb els habitatges de can Jombi, la borsa de pisos de lloguer social dependents de l'Ajuntaement serà de 200. De tota manera, poden ser molts més, si l'Ajuntament tanca les negociacions amb la Societat d'Actius provienents de la Reestructuració Bancària (Sareb) perquè la municipalitat obtingui el lloguer d'un paquet important de pisos quasi acabats per després poder destinar-los per a unitats al lloguer social. En el ple, els representants dels grups a l'oposició van votar a favor i van expressar les seves visions sobre la política d'habitatge de l'Ajuntament d'Olot.

Problema greu

Xavier Garcia, d'Olot en Comú va definir l'habitatge com el problema més greu que hauran d'afrontar els ajuntaments del futur. Va demanar que l'Ajuntament faci que els promotors participin en la política d'habitatge. «Que no només siguin els que reben beneficis», va dir.

Anna Descals, de la Cup, va justificar el seu vot afirmatiu pel fet que, segons ella, cal fer que els habitatges de lloguer social surtin de «només ser el 3% de la totalitat del parc d'habitatges d'Olot».

Josep Guix (PSC) va dir: «La ciutat d'Olot està mancada d'habitatge de lloguer social i no social, per tant, és important que les administracions prenguin la iniciativa». Va considerar que, si cal, es poden ensorrar edificis en mal estat per elevar blocs d'habitatges socials en el solar.

Josep Quintana (ERC) va exposar que la promoció de l'Institut Català del Sòl és un senyal del fet que les coses van més bé a la Generalitat.

L'alcalde, Josep Maria Corominas (PDeCAT-DC) va cloure el debat amb una explicació sobre el fet que les negociacions entre l'Incasol i l'Ajuntament han durat molts mesos.

Pla Local d'Habitatge

El regidor d'Habitatge, Jordi Alcalde (PDeCAT-DC), fa unes setmanes va explicar que l'Ajuntament preveu tirar endavant el Pla Local d'Habitatge (2019-24). Segons ell, la revisió tindria lloc l'any vinent. Va indicar que el nou pla es farà sobre la base del Pla territorial sectorial de l'habitatge de Catalunya. Va exposar que les intencions són prevenir l'exclusió residencial i la millora del parc actual. El pla disposarà d'una reserva per a l'habitatge protegit.

Per poder aprovar una partida pel nou Pla Local d'Habitatge l'Ajuntament ha d'aconseguir el suport d'alguns dels grups municipals a l'oposició que van votar en contra del pressupost del 2019 en el darrer ple i ara han de prorrogar el del 2018.