El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, va fer ahir una crida a extremar la prudència a la carretera pel pont de Tots Sants, amb una mobilitat molt elevada i amb complicacions a la xarxa viària pel mal temps, sobretot d'ahir. Trànsit preveu que prop de 510.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona fins avui i que les vies amb més complicacions seran la C-16, C-14, C-17, N-260 i N-145, cap a muntanya.

Gendrau va alertar de l'augment d'accidents mortals en vigílies de festius i en caps de setmana i ho va atribuir a factors com el consum d'alcohol i drogues i l'excés de velocitat i, també, a sinistres amb més d'una víctima perquè viatgen més ocupants en el vehicle.

Els Mossos d'Esquadra faran durant el pont 1.074 controls contra les distraccions, consum d'alcohol i drogues, velocitat excessiva i per comprovar l'ús dels cinturons i altres mesures de seguretat. El cap de la comissaria general de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, va alertar d'un «repunt important» de les víctimes mortals que no portaven el cinturó cordat. Segons dades del SCT, un 16% de les víctimes mortals d'accidents de trànsit del 2018 no portaven el cinturó cordat i moltes ocupaven el seient de darrere. Trànsit va detectar fins i tot algun cas de passatgers que han perdut la vida en accident que s'havien lligat el cinturó per darrere per evitar els avisos del vehicle.

Evitar distraccions

Les distraccions, principalment per utilitzar el mòbil al volant, l'excés de velocitat i el consum d'alcohol i drogues són els principals factors concurrents que han intervingut en l'increment de la sinistralitat viària en el que portem d'any. Per això, Trànsit demana extremar la precaució i recorda que l'única taxa d'alcoholèmia segura és la 0. Aquest 2018, 163 persones han mort a les carreteres catalanes en 138 accidents; un 21% més que l'any passat, quan 135 persones van perdre la vida en el mateix període.

Trànsit, en col·laboració amb els Mossos, ha establert fins la mitjanit de diumenge un dispositiu especial per garantir una «mobilitat segura» i minimitzar les possibles afectacions de circulació. Les vies amb més afectació seran les que porten a la muntanya i, a més, el SCT assenyala que la pluja dels darrers dies pot animar a anar a buscar bolets. A més, tenint en compte la festivitat de Tots Sants, alguns desplaçaments correspondran a les visites als cementiris i es poden produir complicacions viàries en els seus accessos.