Després d´uns dies marcats per les precipitacions i la baixada de temperatures a les comarques gironines, durant la jornada d´ahir la província va tornar a estar en alerta per temporal, sobretot en referència a les pluges i la mala mar. Les precipitacions van caure de manera continuada al llarg del dia, una situació que va portar a acumular més de 40 litres per metre quadrat a la demarcació.

Tal com va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), els registres van ser significatius en comarques com el Baix Empordà i el Ripollès. Així, el registre més elevat es va donar a Vildrau amb 56 litres per metre quadrat, seguit de Castell -Platja d´Aro (40,2l/m2), la Bisbal de l´Empordà (38l/m2), Sant Pere Pescador (35,6l/m2), Roses (35,1l/m2) o Das (35l/m2). Una situació que va portar a emetre un avís per acumulació de pluja. En alguns casos les precipitacions van anar acompanyades de calamarsa.

Onatge per sobre dels 3 metres

La mala mar també va ser un dels fenòmens que va posar en alerta la província ahir, sobretot en zones del Baix Empordà i la Selva, on hi havia més perill d´onatge elevat. Segons Ports de l'Estat, al cap de Begur, es va registrar una onada de fins a 3,6 metres d'altura. A Blanes també va fer molt mala mar i es va poder veure la gent lluitant contra la pluja i el fort onatge, sobretot als punts més pròxims al passeig marítim. Aquesta situació va obligar a Protecció Civil a activar el pla d'emergències Procicat.

Un altre dels elements que va accentuar el temporal va ser el vent, que va bufar amb força deixant ratxes entre els 30 i 40 quilòmetres per hora a les comarques gironines. La més forta es va registrar a Portbou amb 87,5hm/h.

L´obertura més primerenca

Paral·lelament, l´estació d´esquí de la Masella estrenarà la temporada avui. D'aquesta manera es convertirà en la data d'obertura més primerenca de la història de l'estació i dels Pirineus. La temporada passada ja va obrir molt aviat; el 10 de novembre. Durant la jornada d´avui solament hi haurà una pista operativa, Coma Oriola, i a partir de demà, 2 de novembre, si les condicions ho permeten, ampliaran el nombre de pistes obertes amb el sector de la Tosa. L'estació romandrà oberta ininterrompudament, inclosos feiners de dilluns a divendres, si les condicions de la neu ho permeten. Ara, acumula gruixos de neu pols entre els 20 i els 50 centímetres. Amb aquesta obertura tan primerenca, Masella oferirà la temporada d'esquí més llarga dels Pirineus, amb mig any d'esquí.

Gràcies a les baixes temperatures que registra l'estació des del passat dissabte dia 27 d'octubre, han pogut treballar intensament amb la xarxa de la neu produïda. Una situació que va beneficiar també altres punts d´alta muntanya com per exemple Núria o Ulldeter, on ahir van caure 62,2 litres per metre quadrat i 27 respectivament.

El balanç d´ocupació

Pel que fa a l´ocupació turística prevista pel pont, s´ha pogut posar de relleu que el fred d'última hora no ha impedit que el turisme de costa hagi guanyat la partida al de muntanya pel que fa a reserves per al pont de Tots Sants. Al Pirineu s'espera que l'ocupació se situï a l'entorn del 50% del total, mentre que a la Costa Daurada la mitjana serà del 75%, subratllant que en dies concrets com el dissabte es pot arribar a fregar l'ocupació plena. Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines no s'han facilitat dades sobre la previsió d'ocupació turística per a aquest pont de l'1 de novembre. L'entitat explica que, aquest cop, no s'ha preguntat als agremiats quin era el nivell de reserves, en espera que arribi de ple la temporada d'hivern, a principis de desembre.