Setze dones han mort a mans de maltractadors en els últims onze anys a les comarques gironines. Dues d'aquests víctimes han perdut la vida enguany i totes a mans de seva exparella, amb qui havien decidit trencar la relació.

El primer cas d'aquest 2018 es remunta al dia 9 d'abril, a Blanes, on un home va matar a ganivetades la seva dona davant dels tres fills. La difunta es deia Patricia Zurita i tenia 40 anys. A més, el presumpte agressor es va intentar suïcidar després de cometre el crim. El fill petit va intentar aturar el pare quan s'autolesionava i va quedar ferit de les mans. La parella estava en procés de separació. L'homicida va ingressar a presó provisional després de declarar davant del jutge. El cas més recent i que va causar, com el de Blanes, una gran commoció és el de Sant Joan les Fonts.

El crim va produir-se el dia 6 d'octubre i, en aquest cas, un home va matar a trets la seva dona, que comptava amb una ordre d'allunyament per violència masclista, i també va atropellar la filla en un carrer de Sant Joan les Fonts. Tot això, abans de fugir i suïcidar-se en una zona boscosa del municipi de Montagut-Oix. Un mes abans del crim, els Bombers i la policia van localitzar 29 bidons de benzina al soterrani de la casa on vivia la parella. Llavors, el presumpte autor de l'assassinat va ser detingut. El jutge d'Olot el va deixar lliure i li va imputar un presumpte delicte d'amenaces lleus i una ordre d'allunyament i incomunicació. El cas de Sant Joan les Fonts va generar molta sopresa al municipi, que coneixia molt la finada, Ana María Giménez, de 48 anys, ja que treballava de cuinera a l'escola Castanyer del municipi garrotxí.

El 2010, any negre

Enguany ha estat negre però, a les comarques gironines, la xacra de la violència masclista es va emportar fins a quatre vides l'any 2010. Dues van produir-se a Salt. Farida Barhmouni, de 46 anys, va morir a mans del seu home. I al cap de pocs dies, Mònica González, de 32 anys, va ser degollada. Al juliol, uns altres fets van sacsejar Girona, quan Olena Kaplina, de 37 anys i d'origen ucraïnès, va morir en caure al buit des d'un sisè pis i es va detenir l'ex-xicot perquè se sospitava que l'havia llançada daltabaix.

Si es mira l'estadística publicada anualment pel Departament d'Interior i pel Ministeri de Sanitat, es pot veure que a Girona en els últims quatre anys no havia mort cap dona assassinada a mans de la seva parella o exparella. El 2014 un home va matar la seva dona a Sant Pere Pescador. L'agressor va ser condemnat a 19 anys de presó. El 2013 va haver-hi un dels casos més recordats a la província. Un ex policia de Girona va matar la cunyada i va intentar degollar la seva dona. L'home va cometre el crim davant les dues filles de la víctima mortal. L'assassí és a la presó i el Tribunal Suprem va confirmar aquest mes de març íntegrament la condemna dictada per l'Audiència de Girona, que va imposar una pena de 35 anys de presó a Antonio Alcaraz. Per això, se li va confirmar la pena per un delicte d'assassinat, lesions amb instrument perillós i dos delictes de lesions psíquiques per les seqüeles de les menors.